miercuri, 14 august 2013

Semnal editorial : "Ţara de sub fluturi" de Dragoş Voicu

     Dragoş Voicu a debutat în 2009, cu romanul Coada, la Ed. Cartea Românească, unde a câştigat concursul de debut. Am scris cu entuziasm, la vremea respectivă, despre cartea tânăruui prozator.
În 2013, lui Dragoş Voicu i-a apărut, la Ed. A.T.U., distopia Ţara de sub fluturi. Iată prezentarea mea de pe ultima copertă :
          "Ceea ce surprinde – iar pe unii chiar îi şochează ! – în cea de-a doua sa carte a lui  Dragoş Voicu este radicalismul viziunii artistice . Nimic din naivitatea jucată care îl îmbia pe cititor la lectură în  Coada. Prozatorul îăi schimbă nu numai uneltele, ci şi modalitatea de construi.  Temele și motivele literare sunt edificatoare : descompunerea, plecarea, neîncrederea, suferința, foamea, corupția.  Tot ce se mişcă stă sub semnul disperării, iar politicul îşi întinde umbra-i letală peste vieţile personajelor.  Acestea fac figură de sinistraţi și de animale hăituite. Li se confiscă locuinţele şi ajung să trăiască în corturi. Criza în care se află noua lume imaginată de Dragoş Voicu este una neagră, deformatoare, grotescă.  Destrămarea umană  este totală, disoluţia biologicului fiind un element esenţial în economia naraţiunii.  Oamenilor le cade părul,  vântul aduce fâşii și bucle de păr, amestecate cu haine care se zdrenţuiesc sub privirile trecătorilor, iar morţii transpiră în sicrie.  Făpturile lui Dumnezeu se manifestă în aceeaşi tonalitate. Animalele şi păsările îşi leapădă blănurile şi penele, apărând în imagini de coşmar : pisicile par „pui de draci ” cocoţaţi pe garduri, câinii au devenit „saci transparenţi, îndesaţi cu viscere”, găinile înviază în oale. Pământul, plantele şi mecanismele sociale sunt prinse într-un vârtej halucinant. Până şi scenele sexuale capătă turnura unui coşmar.   Parabolă şi distopie, cartea lui Dragoş Voicu este o ontologie a destrămării pline de cruzime, o evocare dură a celui mai negru Infern, o Apocalipsă a societăţii moderne.
                                                               Şerban Tomşa"

P.S. Yahoo m-a anunţat din nou că un intrus - care a avut şi parola corectă ! - a încercat să intre pe contul meu de e-mail. Locaţia : Nigeria. A reînviat Securitatea, care mă urmărea în studenţie ? Cin' să fie, cin' să fie ? Un mistreţ cu pălărie ? Îl anunţ pe bandit că mi-am cumpărat puşcă. Iar treaba cu Nigeria nu ţine. Ştiu mai bine decât alţii să descifrez o legendă.


5 comentarii:

Andreea Toma spunea...

Am citit cartea şi am şi scris despre ea. M-a surprins plăcut, încât ulterior am citit şi primul roman al aceluiaşi scriitor.

Şerban Tomşa spunea...

Andreea,
mă bucur mult că ţi-a plăcut cartea lui Dragoş. Eşti un critic literar autentic. Cu drag.

DRAGOŞ VOICU spunea...

Multumesc foarte mult, Serban! Multumesc foarte mult, Andreea!

Şerban Tomşa spunea...

Dragoş,
cu multă plăcere. :)

Şerban Tomşa spunea...

Andreea,
mă tot întrebam unde se află unul dintre comentariile tale. Acum mi-am dat seama că a dispărut când am şters postarea cu pricine, ca să nu creez suspiciuni unde nu trebuie. Iertare.