duminică, 19 iulie 2009

Bogdan Romaniuc despre "Gheţarul" de Şerban Tomşa

“Haremul imaginar” al lui Tom Kastelka
Bogdan Romaniuc

Lumea se imparte in doua categorii, spune Serban Tomsa in Ghetarul. Exista oameni tacuti si oameni vorbareti. Primii sint macinati de indoieli, introvertiti si singuratici. Ceilalti sint falsi revolutionari, maestri, mentori sau demagogi. Tom Kastelka face parte din rindul celor tacuti, semanind mai mult cu un personaj de roman, decit cu unul de poem, si pentru care cea mai mare miza e supravietuirea in mijlocul unei lumi ce nu il mai reprezinta. Si, nu intimplator, noaptea, Tom “se lansa in lungi discutii cu printul Miskin”. La fel ca si pentru eroul lui Dostoievski, si pentru Tom ceea ce conteaza cu adevarat nu este viata, ci “calea sprea ea, necontenita si eterna, nici intr-un caz descoperirea ei”. Tom este “un anonim, un mare actor”, in spatele caruia destinul unelteste “ghinioane inimaginabile”.

Diavolul, precum in Falsificatorii de bani al lui Gide, il urmareste pe protagonist la tot pasul si ii pune bete in roate: “Tom constatase de multe ori ca forte misterioase il urmaresc, ii citesc gindurile, ii studiaza planurile, pentru ca apoi sa i le strice, sa i le incurce, cu un sadism si cu o inversunare demne de o cauza mai buna”. Cititorul are impresia ca un papusar nebun face toate jocurile dupa bunul sau plac, manipuleaza personajele si isi bate joc de ele. In tot acest circ Tom e “o victima sigura, o papusa din cirpe uzata”, o marioneta. Destinul sau tragic il apropie totusi de protagonistul lui Malraux din Conditia umana, care se simte “ca un felinar pus la colt de strada pe care se pisa toti cei care sint liberi sa faca ce vor pe pamintul asta”. Tom Kastelka nu este departe nici de Joseph K. al lui Kafka: mania persecutiei ii bintuie pe amindoi.

Cit despre ghetarul de pe coperta, in prima parte a romanului autorul ne ofera citeva detalii ce explica intr-un fel alegerea titlului. In permanenta, de-a lungul intregii carti, Tom viseaza la vifore si furtuni, la aerul rece si proaspat de munte. Dincolo insa de toate acestea razbate racoarea ghetarului, “transparent ca o vitrina” toamna.

Personajele lui Serban Tomsa isi deruleaza amintirile intr-un tinut misterios, de unde nu pot iesi decit cu ajutorul imaginatiei si al povestilor. De la oameni obisnuiti, la scriitori si filosofi, care traiesc in afara lumii, toti fac parte din “haremul imaginar” al lui Tom Kastelka.

Serban Tomsa, Ghetarul, colectia “Proza”,
Editura Cartea Romaneasca,
2009, 34.95 lei

Niciun comentariu: