Joi seara am pierdut mult timp, urmărind un interviu cu scriitorul Georges Simenon, trecut de mult în lumea celor drepţi. Nu mă omor după scrierile sale, dar îl consider un autor decent. Simenon n-a crezut în familie, în societate, în biserică, în căsătorie, în nimic din ceea ce înseamnă lume civilizată. A fost însă de o productivitate fabuloasă, scriind sute de romane şi de povestiri. Publica şase romane pe an. La un moment dat povestea că într-o zi a fost vizitat de Fellini, care tocmai lucra la filmul Casanova. Din vorbă-n vorbă, Simenon află de la Fellini că vestitul seducător se culcase cu patru mii de femei. Simenon a împărţit numărul respectiv la anii şi zilele italianului şi a tras o concluzie neaşteptată : "A avut puţine. Nici măcar una pe zi. Eu am avut, încă de la treisprezece ani şi jumătate, câte trei zilnic. " Au mai făcut un calcul şi le-a ieşit ceva de ordinul zecilor de mii. Parcă actorul Warren Batty se mai lăuda cu asemenea realizări. Dacă ne gândim că Dostoievski a avut o singură femeie şi nici aia n-a fost ca lumea, transformându-i viaţa în calvar, ne apucă stenahoria. Eminescu a dus-o şi el prost în materie de amor, iar Schopenhauer s-a îmbolnăvit de sifilis încă de la primul contact sexual. Ăsta da noroc ! Să înţelegem că dacă îţi foloseşti un pic mai mult creierul, rişti să îndepărtezi sexul frumos din preajma ta, aşa cum tămâia îi alungă pe draci ?
Altceva mă nemulţumeşte. În primul rând, e o dovadă de, cum să zic, inferioritate umană să te lauzi că trăieşti efectiv sub zodia instinctelor şi că nu-ţi poţi stăpâni impulsurile sexuale. Cum vezi o femeie, cum sari pe ea. Nici cimpanzeii nu fac aşa. Cetăţenii de tip Strauss-Kahn, da. În lumera asta există oameni veşnic în călduri care fac sex iepureşte, cu cine pot, pe unde se nimereşte, trecând pe lista lor deopotrivă femei de serviciu şi familiste ipocrite, care se vând ieftin sau se dau gratuit, din curiozitate. Simenon însuşi mărturiseşte că dacă o femeie se atingea de el într-un mijloc de transport, era nevoit să se ducă imediat la bordel. ( Dar, spre cinstea lui, nu s-a împreunat niciodată cu soţiile, fiicele sau surorile prietenilor săi. ) În al doilea rând, nu sunt de acord cu verbul "a avea" : "am avut-o", "l-am avut". Partea de vorbire respectivă presupune o întreagă filosofie de viaţă, în timp ce actul sexual pare de o simplitate dezarmantă. Vulgarele cuvinte populare care încep cu "f" exprimă mult mai realist situaţia. În al treilea rând, mă simt dator să protestez împotriva eliminării ideii de calitate în ceea ce priveşte femeia. Să fie toate femeile la fel ? Cred mai degrabă că o doamnă adevărată poate valora cât un milion de cocote, care nu merită nici să-i ducă papucii la uşă, dar lucrul ăsta nu se vede în numărătoarea masculilor. Sute, mii, zeci de mii. Parcă am vorbi despre ţigări, nuci, castane şi prune. Când eram mic, aveam un tovarăş de joacă, de etnie romă, care număra cu exactitate câte zarzăre, dude, pâini, roşii şi castraveţi mânca. Ţinea o evidenţă riguroasă. Ţin minte că şi el ajunsese la ordinul zecilor de mii. În fond, cum dragostea nu intră în discuţie într-o lume în care totul se vinde şi se cumpără, contează numai calitatea serviciilor.
Şi atunci mă întorc şi şi zic : poate că, în ceea ce priveşte sexul, se foloseşte corect verbul "a avea". "Ai" numai ceea ce "cumperi".
P. S. Iată ce mi-a scris, pe mail, prietenul Dan Miron : "Diferenta intre el ( Simenon - n. m. Ş T. ) si Casanova e ca al doilea cucerea femeile, iar primul le cumpara. De aia Casanova va ramane mereu prototipul amantului fermecator, pe cand Simenon va fi uitat, asa cum curvele nu mai fac doi bani la batranete.
Impartasim aceeasi filosofie : sexul e legat de verbul a avea, dragostea de verbul a iubi."
12 comentarii:
Despre femeile din viaţa lui un bărbat îşi aminteşte doar el lui însuşi, şi atunci în şoaptă.
Perfecţiune,
asta e ideea ! Mulţumesc. Dar dumneavoastră vorbiţi despre bărbaţi adevăraţi, nu despre fauna care populează acum societatea. :)
Se zice ca exista o singura dragoste...restul e aventura(de cele mai multe ori inutila)!
Ştefan S.,
aşa ar fi frumos. La mine, o dragoste platonică a ţinut 25 de ani. Cu fata respectivă am fost coleg doi ani, în liceu, dar...n-am vorbit niciodată cu ea. Un sfert de veac n-am mai văzut-o, dar am fost obsedat de ea ( am făcut-o personajul Ioana / Sevghin în romanul Călugărul Negru.) În cele din urmă a dispărut din sufletul meu, ca şi când n-ar fi fost. Acum i-am descoperit copiii, un băiat şi o fată, pe Facebook. Nimic nu e veşnic, constat cu durere. Probabil că un om trăieşte, într-o viaţă, două-trei iubiri. Dar nu câteva pe zi. :)
Fiecare trăieşte câteva iubiri într-o viaţă, de fiecare dată iubind fiind singura dată când a iubit vreodată.
Asta-i dovada ca toate femeile sunt curve. Au fost inca din vechime, dar acum in mileniul 3 intrec orice imaginatie. Banul este zeul lor, pentru el isi vand toate trupul. Jeguri....
Perfecţiune,
adevărat ! Şi o spuneţi frumos. :)
Leomanager,
aoleu, ne halesc reprezentantele sexului frumos !
Adevărul e că eu cunosc mai mulţi bărbaţi imorali decât femei. Dar banii... ei, bine, banii distrug tot ce este frumos : iubire, prietenie, fidelitate, onoare.
Banii au distrus deja toate aceste lucruri, nu mai exista ! Nu in Romania, cel putin !
Daca dumneata crezi ca barbatii-s imorali...inseamna ca nu ai habar ce poze isi pun minorele pe facebook, nu ai habar ca fac videochat, stau pe centura, ca sug orice penis pentru bani, ca fac masaj erotic (sex, mai exact), ca fac multe altele...
Uite, trage o privire in acest articol, sa vad ce spui dupa aia :
http://blogulusandel.blogspot.ro/2013/08/pozici-pozele-pozicute-de-pe-litoral.html
Leomanager,
nu ştiu ce să mai zic. :)
Exista miliarde de poze de genul ala, poze PORNO cu minore de 12 ani, si asa mai departe...pe care si le pun ele pe facebook, in speranta de a gasi un mos cu bani, sau din simplul fapt ca sunt analfabete, retardate si needucate
Trimiteți un comentariu