Am avut şansa de a trăi o vreme în preajma unor mari oameni. Printre ei, poetul Ioan Alexandru, care era lector universitar la catedra de literatură comparată. Era în toamna anului 1977, când făceam "practică pedagogică" la o fermă viticolă din Dobrogea. Acolo i-am văzut prima dată pe Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Ştefan Cazimir, Mihai Marta, Alexandru Sincu, Ion Vasile Şerban, Gheorghe Frâncu, Petre Nicolau, Traian Podgoreanu, Ion Rotaru, Antoaneta Tănăsescu, Eugen Marinescu şi alţi universitari prestigioşi. Îmi aduc aminte că Eugen Simion venise acolo direct de la Paris, iar noi, în frunte cu Călin-Andrei Mihăilescu, am năvălit în camera lui pentru a-i afla opinia în diferite probleme literare şi sociale. Printre studenţii care participau cu ardoare la discuţie, dar spuneau numai tâmpenii, era un băiat slab, antipatic prin insistenţa şi nepriceperea lui în ale literaturii, student la Facultatea de Fizică. Dorea din tot sufletul să iasă în evidenţă, să-şi afirme punctul de vedere. Pueril, de fiecare dată...Tânărul era... Horia-Roman Patapievici. Dar să revin la Ioan Alexandru.
Acest minunat poet se comporta cu totul diferit de ceilalţi profesori. Nu ne certa niciodată că nu reuşeam să facem norma de 40 de lădiţe cu struguri pe zi, ne vorbea frumos, iar la cantină stătea cuminte la coadă, în spatele studenţilor... Bineînţeles că îl luam pe sus şi îl duceam, înaintea tuturor, la ghişeul de unde ne ridicam porţiile de mâncare... Ziua, în vie, mă grăbeam să fac buclucaşele lădiţe şi nu mai culegeam boabele de struguri care rămâneau pe cărare, în urma mea. El a trecut, a văzut ce făceam, dar nu a spus nimic şi a dispărut. A reapărut imediat cu o lădiţă goală în braţe, a îngenuncheat pe rândul de vie şi a început să culeagă bobiţele de struguri lăsate de mine de izbelişte. Vă daţi seama că nu am mai lăsat, după aceea, un singur bob în urmă. Peste două zile s-a întâmplat miracolul. Omul vorbea. S-a apropiat de mine şi a început să-mi spună ceva despre vikingi, despre vântul care ne influenţează stările sufleteşti, despre faptul că, în fiecare ceas al zilei, lumina are altă culoare, despre frumuseţe şi rostul existenţei noastre în lume şi în cosmos. A continuat să-mi vorbească dimineaţa, în autobuzul care ne ducea la plantaţie, la amiază, în aceeşi maşină şi după-amiaza, când ne plimbam pe dealurile din jur, nişte coline albe, prăfoase, care mă făceau să cred că mă aflu pe Lună. Într-un rând, în vie, se adunaseră toţi studenţii şi-l ascultau uluiţi : a fost primul om care m-a impresionat puternic, prin talentul lui oratoric, susţinut de un evident talent literar. Ţin minte nedumerirea mea când l-am văzut pe Nicolae Manolescu care a trecut pe lângă noi, zâmbind mefistofelic, în timp ce trăgea cu urechea, amuzat, la cuvintele lui Alexandru. Am înţeles mai târziu că Ioan Alexandru îşi alegea, în fiecare an, un student din anul I, pe care căuta să-l îndrume pe căile luminii şi ale cunoaşterii. În anul acela, eu eram alesul. Într-o după-amiază mergeam, cu câţiva colegi ( printre ei, Ştefan Cârje), pe un drum construit chiar pe malul Dunării, ducându-ne în sat ( se numea, ca şi ferma, Cochirleni), unde aflasem că la o cârciumă există, în afară de băutură, multe şi nepreţuite cărţi care erau de negăsit în Bucureşti. Pe malul fluviului bătea vântul şi se făcuse răcoare, deşi era încă soare. Din sens opus se apropia un adolescent, cu gluga hanoracului trasă pe cap, pentru a se apăra de vânt. Am încremenit când mi-am dat seama că "adolescentul" era Ioan Alexandru. S-a apropiat de noi şi a început să ne vorbească.
- Totul este frumuseţe în jurul nostru, a spus el. Priveşte, frate, mi s-a adresat apoi mie.
Soarele apunea direct în Dunăre, ca într-o mare de foc.
- Ia aminte cât de frumos este soarele, cât de frumos este fluviul, cât de frumos este pescarul acela care traversează apa cu barca. Priveşte cât de frumoase sunt mişcările lui !
În acel moment, pe lângă noi trecea un ins cu o figură de beţivan, lovit pe faţă, nebărbierit, într-o droaşcă amărâtă, trasă de un măgar.
- Cât de frumos este omul acela, cât de frumos este măgarul acela ! a exclamat poetul.
Colegii mei n-au mai rezistat şi au izbucnit în râs...
Se ştie că mulţi oameni de cultură sunt supărăcioşi şi resentimentari. Nicolae Iorga nu mai vorbea niciodată cu prietenii pe care-i zărea discutând cu vreun duşman de-al lui... Şi avea mulţi duşmani. O surpriză mă aştepta şi din partea lui Ioan Alexandru. M-am gândit într-o dimineaţă să-l întreb ce părere are despre Marin Preda. Aşteptam opinia unui mare poet despre un mare romancier. Şi l-am întrebat :
- Ce părere aveţi despre Marin Preda ?
Alexandru m-a privit ciudat, şi-a întors ochii către dealurile care acopereau orizontul, s-a scărpinat în cap şi mi-a spus, jenat parcă el însuşi de ceea ce-mi comunica :
- Frate Ioane, ăsta e un om fără niciun Dumnezeu !
Şi a plecat de lângă mine, lăsându-mă pradă unei cumplite dezamăgiri.
6 comentarii:
M-am gandit, la finalul citirii povestirii tale, ca nu am avut nici un fel de sentiment la adresa scrierilor lui Marin Preda. Pur si simplu nu am vrut sa-l citesc, fara macar sa ma gandesc ca as fi putut avea vreun sentiment fata de scrierile sale. Si chiar m-am intrebat de ce, dar nu neaparat ca sa-mi formulez vreun raspuns, sau cerand ceva providentei care imi punea din cand in cand ceva in gand...
Si am tremurat de frica in timpul cand ar fi trebuit sa tremur de emotie in fata unui baiat... am inghitit groaza bacului atunci cand altora putin le păsa ce le "pica la romana"...
Dar am atat de multe de spus din gandurile mele, mergand aici pe langa gandurile tale, incat o sa fac si eu o povestire pe blogul meu...
Chiar era timpul de o destindere pe acolo...
Multumesc, Serban! Ma laudam cand eram tanara ca nu am avut nici o restanta.. se pare ca am multe restante si incep sa mi le zgândăr acum, pe indelete... Toate vorbele deşucheate, surâsurile drăceşti... clipe nemeritate oferite universului care m-a impovarat cu atat de mult bine, bun, frumos, profund incat... incat...
Vocea mea, daca s-ar auzi, ar suna spart, grotesc si nu-mai-stiu-cum-multe-ar-fi...
Ce frumos ştii să te joci, scriind şi exprimând nişte adevăruri cu mare încărcătură emoţională.
Relaţia mea cu opera lui Preda nu a fost chiar simplă. Influenţat de Nicolae Manolescu şi de structura mea de poet, nu prea mă omoram după scrierile marelui prozator. Îi preferam pe Ştefan Bănulescu şi Fănuş Neagu... Preda a avut o mână "grea", a fost un creator de viaţă autentic, un mare scriitor, dar nu era prea abil în a-şi construi cărţile : o făcea precum un amator. Cu cât le gândea mai mult, cu atât îi ieşeau mai slabe. Un romancier trebuie să aibă finaluri puternice. "Marele singuratic" are un final tezist şi slab. Totuşi, "Întâlnirea din Pământuri", "Moromeţii", "Viaţa ca o pradă" şi "Cel mai iubit dintre pământeni" sunt cărţi mari şi sunt scrise foarte bine. Acum îl citesc cu plăcere pe autorul "Risipitorilor" şi îl consider un capitol crucial în istoria literaturii române. Mă mândresc cu el, fiindcă avem origini apropiate... În plus, el are şi va avea mereu urmaşi : Radu Aldulescu, Sorin Stoica, Dumitru Ungureanu şi toţi reprezentanţii "realismului dur" au ieşit din... sacoul lui Marin Preda.
Îmi amintesc că la un seminar, George Gană a fost uluit când Daniela Papadima i-a spus răspicat că nu-i place Preda. "E descalificant să nu-ţi placă Marin Preda !", a sărit profesorul.
M-am revanşat faţă de Preda, analizându-i opera într-o lucrare de gradul I, condusă de Eugen Simion... Lucrarea de licenţă o dedicasem lui Max Blecher...
Gata, am scris!!
Serban... poate ma joc prea des cu cuvintele, dar le iubesc si le simt fara sa am multa cultura, pentru ca nu mi s-a cam permis niciodata sa mi-o fac... Matematica si contabilitate... am ajuns sa le iubesc pe amandoua din dragostea de a iubi!!! Mi-e urat sa nu iubesc ceva... sa nu imbratisez cu sentimentul acela de gingasie cu care poti cuprinde orice ca sa se simta bine...
Dar este cert ca inceputurile mele isi uitasera gingasia printr/un colt de univers.. Descoperind universurile, totul a venit deodata!!
Acum imi iau restantele!!
Sa stii ca m-ai facut din nou sa ma gandesc la alte noi aspecte, citind cele pe care le-ai scris aici, la comentarii. Revin cand mai fac o pauza.
Iti doresc un sfarsit de saptamana linistit si odihnitor!!
M-am laudat si viata mi-a aratat asta...
Trebuia sa scriu: "pentru ca nu mi s-a cam permis vreodata sa mi-o fac..." ma grabeam sa mananc si eu... si am mancat sensul pe post de aperitiv!!!
Eşti fermecătoare ! Îţi doresc un sfârşit de săptămână cât mai plăcut ! Te îmbrăţişez şi îţi sărut mâna.
Trimiteți un comentariu