duminică, 23 ianuarie 2011

Neagu Djuvara, ultimul boier al minții

Pe Neagu Djuvara îl cred necondiționat, orice ar scrie sau ar zice. Chiar când susține originea cumană a voievozilor români... El știe totdeauna ce spune.
Omul are anvergura marilor intelectuali români, de rezonanță mondială, care au dispărut de pe scena istoriei.  Cultura noastră i-a dat pe B.P. Hasdeu și G. Călinescu. Să ne amintim că în România s-au născut Cioran, Eugène Ionesco, Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Constantin Noica și Petre Țuțea. Sigur că mai mulți dintre ei au fugit afară, pentru a supraviețui și pentru a-și putea scrie operele.  ( După cum se vede, România e sortită de mai multă vreme să fie un fel de rai al proștilor. Numai ăștia triumfă aici. Probabil că ar fi nimerit ca la frontierele noastre să fie puse pancarte pe care să scrie : NUMAI PENTRU PROSTOVANI  !   Puținii oameni de valoare care răzbat la lumină sunt excepții care întăresc regula. Iar situația lor economică nu este deloc înfloritoare... ) Vulcănescu, Noica și Țuțea au rămas aici și au primit ce au considerat „patrioții” noștri că merită. Vulcănescu a murit în închisoare, iar Țuțea, după ce a făcut pușcărie cât Nelson Mandela, ajunsese un personaj pitoresc și comic, un fel de curiozitate cultural-antropologică. Dintre ei,  Noica a reușit să mai scrie ceva.
Neagu Djuvara are 95 de ani și a hotărât să nu revină în România. E un om care știe, de asemenea, ce face. Pe 22 ianuarie am văzut, pe un canal de televiziune,  un interviu cu Domnia Sa.
Printre altele, am reținut următoarele idei care mi s-au părut mai interesante și pe care le iau drept adevăruri absolute :
1. Românii și-au schimbat profilul etnic. Sunt răi ( „negri pe cerul gurii ”), violenți, intoleranți, mâncăi și bețivi. A se bate, a mânca și a bea  peste măsură sunt preocupări de bază ale oamenilor care formează fondul nostru genetic. Vom vedea mai jos că mai au o ...„ocupație”. Esențială.
2. Lucrurile vor începe să se îndrepte în România peste două generații, adică prin 2070. Aș adăuga la spusele istoricului că se va întâmpla așa numai dacă vom avea noroc și vom intra într-o zonă de influență benefică.
3. Civilizația occidentală „e pe ducă”.  Declinul Occidentului a început acum o sută de ani.
4. Noțiunea de „cinste” trebuie să fie calul de bătaie al tuturor învățătorilor și profesorilor din școlile românești.
Cu alte cuvinte, necinstea este marea problemă a poporului nostru, iar școlile au menirea de a repune oamenii pe traseele morale valabile. Numai așa ne vom reveni și din punct de vedere economic. Câtă vreme vom avea un mod de viață bazat nu pe muncă, ci pe fraudă,  nu vom ieși din noroi.
Savantul are, fără îndoială, dreptate, dar să ne imaginăm următoarea scenă.
Un învățător îmbrăcat în haine ponosite intră în clasă și le vorbește copiilor despre cinste. Le arată că destinul omului pe pământ este acela de a respecta niște principii. Numai așa ajunge să se împlinească. Și caută să le celor mici exemple de oameni onești care s-au realizat în România, sunt fericiți, prosperi și influenți. Aici mă opresc. Fiecare e liber să-și imagineze ce modele morale le poate oferi învățătorul elevilor săi și cum vor reacționa aceștia din urmă...

8 comentarii:

Anonim spunea...

Imi permit sa daug la marile nume pe care le-ai amintit si pe Ioan Petru Culianu de care eu personal sunt fascinata.Nici el daca ar mai fi trait si nu ar fi fost asasinat fara sa i se cunoasca nici astazi ucigasii(desi se banuiesc), nu ar fi dorit sa revina aici.Poate nu a facut mult pentru cultura romana dar a facut mult pentru omenire, pentru domeniile sale de cercetare, legand atat de strans miturile de stiinta, continuand dar si negandu-si maestrrul, pe Mircea Eliade, asa cum dovedesc ultime dezvaluiri despre opera sa.

Anton spunea...

Îmi cer scuze, dar poate n-am înţeles eu gluma dumneavoastră. Neagu Djuvara nu susţine originea cumană a românilor, ci afirmă foarte apăsat, la fel cum a făcut-o şi Iorga (acesta însă mai discret), originea cumană a voievozilor ce au alcătuit dinastia întemeietoare a statului feudal al Ţării Româneşti.
Amănunt ce confirmă încă o dată onestitatea şi profesionalismul domniei sale.
La ora actuală, mi se pare de departe un reper al culturii române. Sigur că avem oameni de cultură valoroşi, dar dumnealui are şi o calitate umană exemplară. Ceea ce, din păcate, nu se prea poate spune chiar cu mâna pe inimă despre mulţi intelectuali de-ai noştri.
Şi eu, după interviul de aseară, mă gândisem să postez ceva pe seama celor spuse de dumnealui, impresionat fiind de vorbele dumisale.
Mă bucur că aţi făcut-o dumneavoastră cu atâta căldură.

Şerban Tomşa spunea...

Maria,
da, Culianu este o mare personalitate a culturii române și merită să îi citim opera și să ne mâmdrim cu el...

Şerban Tomşa spunea...

Marin Anton,
evudent că e vorba de Basarabi și celelalte familii domnitoare... Chiar dacă, în structura etnică a poporului român, există o importantă componentă cumană. Pecenegii și cimanii au ocupsat teritoriile Țării Românești și Moldovei 350 de ani... N-am glumit, m-am grăbit numai... :)
Inițial am vrut să fac o postare de câteva rânduri, dar m-am lungit...
Da, Neagu Djuvara e un om. Cunoaștem destui bărbați cu merite a căror aroganță le anulează valoarea umană...

Karina spunea...

Cu o singura obiectie..Nu cred ca in 2070 vom avea o generatie de care sa fim mandri...La noi pasiunea succesului ne impinge in directii nefaste de la varsta cea mai frageda. Asa ca nu prevad o ameliorare...Patima succesului obtinut cu orice pret, distruge caracterele urmasilor nostri si a urmasilor urmasilor nostri, in vecii vecilor, Amin!

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
sincer vorbind, eu cred că nu ne vom reveni nici în patru sute de ani... Dar poate strănepoții noștri vor avea noroc și vor mai obosi ticăloșii...

Träume von Rosen spunea...

in ziare scrie ca in 2050 vor fi in romania 15 milioane dintre care vreo 6 mil.doar tigani.
neagu djuvara e fermecator indiferent ce zic retractorii sai. tot in africa e?:(
eu chiar sper ca in 2070 nepotii nostri sa fie mai destepti intr-o tara decenta si culturalizata- ca in per. interbelica.:)

Şerban Tomşa spunea...

Lola,
Djuvara e un intelectual de rasă. Îl cred în tot ce spune.
Din păcate, e bătrân și nu mai poate face nimic pentru noi.
Nu știu exact unde trăiește.