Manifestul Partidului Comunist conține idei surprinzătoare. Iată ce spun cei doi fondatori ai ideologiei comuniste despre familie, educație și femeie :
”Frazeologia burgheză despre familie și educație, despre legătura intimă dintre părinți și copii, devine cu atât mai dezgustătoare cu cât pentru proletari, ca urmare a dezvoltării marii idustrii, legăturile de familie se destramă, iar copiii sunt transformați în simple articole de negoț și unelte de muncă.
Dar voi, comuniștii, vreți să introduceți comunizarea femeii - ne strigă în cor întreaga burghezie.
Burghezul vede în soția lui o simplă unealtă de producție. El aude că uneltele de producție urmează să fie exploatate în comun și nu poate, firește, să-și închipuie că soarta comunizării va lovi și pe femei. El nici nu bănuiește că este vorba tocmai de a desființa această poziție a femeii de simplă unealtă de producție. De altfel, nimic nu este mai ridicol decât indignarea ultramorală a burghezilor noștri în fața pretinsei comunizări oficiale a femeii de către comuniști. Comuniștii nu au nevoie să introducă ( sic! ) comunizarea femeii; ea a existat aproape totdeauna. Burghezii noștri, care nu se mulțumesc că au la dispoziție femeile și fiicele proletarilor, fără să mai vorbim de prostituția oficială, își fac o plăcere din a-și seduce reciproc soțiile. În realitate, căsătoria burgheză este comunizarea femeii măritate.” Karl Marx, Friedrich Engels, Manifestul Partidului Comunist, ediția a VII-a, Editura Politică, București, 1969, pag. 51.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu