miercuri, 2 iulie 2014

Trei cărți

    Dincolo de valoarea literară, trei cărți m-au dezechilibrat energetic și mi-au indus o stare de rău, la prima lectură : Crimă și pedeapsă de Dostoievski, Portocala mecanică de Anthony Burgess și Moartea lui Bunny Munro de Nick Cave. E drept că am citit prima dată romanul lui Dostoievski când aveam treisprezece ani.

2 comentarii:

Anonim spunea...

E interesant, cred ca singura data cand am avut senzatia asta a fost pe la zece ani, cand am incercat sa citesc "Morometii". M-am oprit dupa primele o suta de pagini, pentru ca efectiv imi era rau. Mi se parea ca intrasem intr-o lume teribil de primitiva si dura... si complet straina. Cred ca senzatia de rau mi-o dadea mai ales felul cum vorbeau personajele.

Cativa ani mai tarziu am reusit sa citesc in sfarsit cartea... cu oarecare precautie, dar fara starea de rau de la inceput. Umorul l-am descoperit abia mai tarziu :-)

Şerban Tomşa spunea...

mrpye1,
E chiar interesant, fiindcă din Preda, după povestiri, am citit Moromeții II și Intrusul cu o senație de neplăcere. Exact ce ați simțit și dumneavoastră. Moromeții I nu se găsea pe piață sau în biblioteci, iar când am pus mâna pe carte, mi s-a părut foarte frumoasă și am parcurs-o cu plăcere. Cu aceeași bucurie am citit Viața ca o pradă, Imposibila îmtoarcere, Întâlnirea din Pământuri ( la recitire) și Cel mai iubit dintre pământeni. Parțial, Delirul și Marele singuratic. Nu mi-a plăcut deloc Risipitorii.