miercuri, 23 decembrie 2009

O reîntâlnire cu trecutul probabil şi cu viitorul imposibil. O idee a poetului Valentin Emil Muşat

Când ninge, devin un personaj într-o poveste despre care simt că se va termina bine şi al cărei autor îmi rămâne necunoscut. Nu mai păşesc pe stradă, ci mă răsfăţ între paginile unei cărţi nescrise...
Când ninge, mă simt un zeu fericit. Lucrul acesta se întâmplă de când eram copil şi nu este bucurie mai mare decât să văd lumea anulată şi reinventată de câţiva fulgi de nea. Poate că zăpada este cel mai mare artist. Din câteva tuşe, reînnoieşte întreg Universul. În liceu şi în primii ani de facultate visam ninsoarea, cu o noapte înainte ca ea să-şi facă miraculoasa apariţie... Îi anunţam pe colegi încă de la prima oră :
- Astăzi va ninge !
Şi, pe la ora nouă, începea vraja...
Eram îndrăgostit, pe vremea aceea de o colegă, Mariana U., căreia nu am îndrăznit să-i adresez niciodată cuvântul... Tot atunci, în nopţile de miercuri spre joi, visam că scriu, de fiecare dată, două poeme pe care le transcriam îndată ce mă trezeam. Erau cele mai bune poezii pe care le reuşeam, iar Geo Dumitrescu mi le publica în "România literară" şi "Luceafărul"... Semnam cu pseudonimul George Vlăsceanu.
Pe urmă, când eram prieten cu Nino Stratan, întâmpinam totdeauna prima ninsoare împreună, plimbându-ne prin viscol, îmbrăcaţi sumar şi cu capetele descoperite, din Grozăveşti până în Cotroceni şi înapoi...
Magia iernilor a continuat până la Revoluţie. Beam vin, făceam pârtii, spărgeam lemne şi modelam oameni de zăpadă. Aşa m-a prins Revoluţia ! Îmi pierdusem orice speranţă de de viitor, renunţasem să mai scriu şi, într-o pauză de despicat butuci, i-am văzut, în ziua aceea ficţională, pe Ion Caramitru şi Mircea Dinescu urlând pe micile ecrane :
- Fraţilor, dictatorul a fugit !
Am chemat prietenii, un preot ortodox şi un profesor, am scos vin proaspăt şi am închinat în cinstea marii schimbări...
Ce a rămas din speranţele noastre ? Nimic... Şi nici nu vreau să mai vorbesc despre acest subiect...
Aseară, într-o convorbire cu Valentin Emil Muşat, cunoscutul poet din Vălenii de Munte, am auzit următoarea idee :
- Bătrâne, putem face un lucru în legătură cu prietenia noastră.
Cu Emil vorbesc des la telefon, dar nu l-am văzut din 1981...
- Ce putem, bătrâne ?
- Putem închiria de la nişte studenţi o cameră în Grozăveşti sau în 6 Martie şi ne reunim ca în tinereţea noastră fabuloasă, de acum treizeci de ani. Cei care mai suntem în viaţă, destul de puţini... Deşi nu suntem bătrâni...
- Extraordinar, am sărit eu în sus. Când s-o facem ? La vară ? Adică până a nu muri încă...
- Da, a zis Emil, s-o facem în primăvară, dar să nu murim atunci, în toiul petrecerii...
Şi a rămas lucru stabilit : îi vom suna pe toţi foştii căminişti şi necăminişti care mai trăiesc prin campusurile unor universităţi , la umbra salcâmilor lui Marin Preda sau pe sub prunii de la poalele Carpaţilor...
După ce am închis telefonul, am rămas visător. Dacă faci un lucru temeinic şi ai parte de bucurii, simţi nevoia să-l repeţi. Dacă ratezi o acţiune, vei reuşi a doua oară ? Revoluţia noastră şi-a ratat ţintele... Şi atunci ?

20 de comentarii:

Anonim spunea...

Nu numai ca si-a ratat tintele, dar me-a facut sa credem intr-o falsa revolutie si sa credem ca nu mai e nevoie de lupta in tara asta.

Şerban Tomşa spunea...

Irenne,
bun venit în cercul prietenilor mei... Ai pus degetul pe rană. Te mai aştept...

DaenIris spunea...

Toti avem nevoie de sfintenia zapezii, dar putini o simt precum domnia ta, Serban. Se vede ca o iubesti.

Nu stiu ce sa zic cu reuniunile astea?
Sunt ca niste borne kilometrice care-ti jaloneaza existenta. Mie imi plac, dar apoi, cand rememorez, imi fac rau. Fiindca imi confirma dureros gradul de perisabilitate al fiintei umane. Chiar daca ma distrez pe cinste la ele. Privesc pozele de grup si remarc degradarea noastra, a majoritatii, din 10 in 10 ani.

Despre asteptarile si realizarile noastre privind momentul'89 si dupa...mai are sens sa ne framantam? E axiomatic ca atat unele cat si celelalte s-au fundamentat pe criterii nerealiste. Cum sa se schimbe peste noapte mentalitatea unui popor care a trait in tarcul negandirii cu propria teasta atata timp? Sa fim rezonabili! Dar atunci nu reuseam sa intelegem intinderea si adancimea acestei neputinte. Poate nici acum nu putem, pe de-a-ntregul.

SOmeONE spunea...

Ce lucru minunat sa te poti intalni cu amintirile... E aproape ca si o intoarcere in timp. Te lepezi atunci de toata armura blazarii pe care anii si societatea te-au obligat cumva sa o porti. O baie de tinerete...
Sper ca vei impartasi cu noi emotiile, eu ma abonez de pe acum.
Succes, caci nu va fi usor de organizat. :)

Liviu Drugă spunea...

"Când ninge, mă simt un zeu fericit."

pantacruel spunea...

alaturie de SOmeONE ma abonez si eu la amintirile & emotiile din viitor!
asteptam aici langa soba :)

pantacruel spunea...

si Craciun fericit, Serban!

Cristiana spunea...

Draga Serban,
Om Bun , Minunat de Bun, care imi luminezi cu atata bunavointa zilele!! Iti multumesc pentru toate gandurile tale bune, pentru toate cuvintele blande, intelegatoare, frumoase, calde!! Iti multumesc cuminte, frumos si iti doresc sa poti incuraja mereu, sa poti lumina mereu, sa porti cultura noastra in lume cu demnitatea si curajul tau!!
La multi ani frumosi, sanatosi, voiosi!!
Cu mult-mult drag,
Cristiana

xia spunea...

Craciun fericit,Serban!

Anonim spunea...

Seara bună!
Sărbători fericite, împlinite, împreună cu toţi cei dragi şi La Mulţi Ani de gînduri bune!
Numai bine!

Ramona spunea...

Decorul de poveste a fost asigurat de ultimele ninsori, in casa este cald si bine, iar noi, pe (langa) blogul tau, citim povesti frumoase.
Cu drag iti urez sarbatori fericite!

mariusaldea spunea...

craciun fericit, domnule serban tomsa!
sanatate si numai bine, marius!

DaenIris spunea...

Sarbatori Fericite, Serban!

Anonim spunea...

Sarbatori fericite!

Şerban Tomşa spunea...

Irenne,
Excalibur/BlueIris,
SOmeONE,
Liviu,
Panta,
Cristiana,
Xia,
Flavius,
Ramona,
Marius,
Fanfan
şi toţi prietenii care se gândesc sau nu acum la mine,
sunt mândru că vă cunosc şi consider că este o mare şansă, pentru mine, faptul că putem comunica... Vă doresc sărbători pline de Lumină !

mariusaldea spunea...

pentru ca urarea sa fie completa, flavius, iti urez si aici sanatate multa si numai bine, an nou fericit!

mariusaldea spunea...

scuza.ma, serban, vorbeam cu.n prieten la telefon si am scris numele lui din greseala :))
cu bine, te salut

Stickere decorative spunea...

Buna ziua
Las acest link in speranta ca voi fi de ajutor cumparatorilor,vânzatorilor de carte
http://adaugaanunturigratuite.blogspot.com/
o zi buna

Şerban Tomşa spunea...

Marius,
îţi mulţumesc şi îţi întorc înmiit urările.

Mulţumesc pentru interesantul blog. Îl voi utiliza pe viitor cu plăcere.

gabi c. spunea...

Minunea cu blogurile astea este ca poti umbla prin timp, te poti teleporta pentru a incerca sa mai schimbi ceva.Regret ca anul trecut nu te cunosteam dar sunt fericit ca ma pot inscrie si eu pe o lista veche cu felicitari.In ceea ce priveste zapezile de Craciun si revolutiile cred ca : 'Revoluţiile prea frecvente duc la dispariţia civilizaţiei, ca şi războaiele de împărţire a sferelor de influenţă'.Au furat-o si gata ne mai vedem peste 45 de ani. Ce ar fi fost sa avem acum bloguri de 45 de ani si sa ne teleportam la gandurile noaste de atunci cand ne juram ca orice ar fi nu ne vom lepada niciodata de vise.