joi, 23 august 2012

O babă a distrus o pictură veche de o sută de ani

În România există înrădăcinată credinţa că oricine poate să-şi dea cu părerea despre orice, oricând, iar bălmăjeala respectivă trebuie să fie luată în seamă ca o judecată de existenţă şi de valoare. Dar şi alţii au faliţii lor.
Într-o biserică din Spania, o babă a observat că o pictură cu chipul lui Hristos s-a degradat. Fără să aibă pricepere, talent de pictoriţă ori studii de restaurator, dar plină de încredere în posibilităţile sale, bătrâna s-a înarmat cu pensule şi  vopsele, boindu-l pe Mântuitor cu pioşenie. Iată ce a rezultat :

Ca să înţelegi că eşti prost, trebuie să-ţi meargă mintea, spunea cineva.

P.S. E uimitor cât de mult mă înşel uneori în privinţa oamenilor. Da, deşi ştie ce vorbeşte, Andreea Creţulescu este deseori agresivă, aşa cum mi-a scris o prietenă. Iar tovarăşul ei, căruia i-am aflat numele, nu este un profesionist, cum am zis eu. E altfel, dar nu vreau să jignesc pe nimeni.

4 comentarii:

catalin spunea...

imi aduce aminte de filmul in care mr bean merge in america:) realizeaza si el acolo o lucrare asemanatoare celei reusite de batranica din spania!
daca nu e cu suparare o sa "imprumut" si eu "pictura" pentru a o posta pe facebook!

despre realizatorii de la realitatea: cred ca acum sunteti pe drumul cel bun, vis a vis de felul in care ii percepeti:)

cat priveste scrierea de mai sus am vazut ca o sa apara o noua ecranizare dupa the great gatsby prin 2013 cu di caprio in rolul principal! sa vedem cum o sa fie;

Şerban Tomşa spunea...

Cătălin,
puteţi folosi imaginea cum doriţi.
Aşa e, mă entuziasmez uneori din nimic. Vă daţi seama ce dezamăgiri trăiesc din această pricină. :)
Redford a fost potrivit în rolul lui Gatsby, Di Caprio e mai juvenil, dar e capabil să ne facă o surpriză mare.

Liviu Vacariu spunea...

Un comentariu amuzant de pe yahoo.fr spunea ca a pus prea multa ciocolata si ca ar fi trebuit in schimb sa puna mai mult lapte in pictura.
Mergind pe acest fir cred ca batrina octogenara a incurcat borcanele si in loc de acuarele a inmuiat pensula in borcanul cu Nutella. Batrina nu poate fi "acuzata" decit de decrepitudine, pentru ca nu este cu siguranta in deplinatatea fortelor sale fizice si mintale.Sint sigur ca pacatele i-au fost deja iertate si este asteptata cu drag acolo sus.

Şerban Tomşa spunea...

Liviu Văcariu,
da, e frumos ce spuneţi. Biata bătrână s-a băgat unde avea impresia că se pricepe.