marți, 25 octombrie 2011

Fiul lui Ilie Cuțui vindea căței !

Din excelenta revistă Argeș, Nr. 10, octombrie 2011, aflu că Ilie Cuțui și Calistrat Bogza, personajele lui Sadoveanu, au avut modele umane reale în satul în care s-a născut mama prozatorului, Profira Ursachi. Țăranul care l-a inspirat pe conul Mihai, când acesta l-a plăsmuit pe Ilie Cuțui, se numea Iordachi Zaharia. Unul dintre fiii criminalului, Mircea Iordachi, avea o cățea pe care o ducea noaptea la Stâlpu Popii. El lansase zvonul că, acolo, animalul său se împerechea cu un lup.  Cățeii rezultați erau vânduți pe piața canină din Verșeni și din împrejurimi, la un preț foarte ridicat.
Este clar că oamenii născuți în Verșeni aveau o închipuire bogată și erau, în același timp, foarte descurcăreți. Ba chiar făceau și copii cu duiumul. Poate de aceea Sadoveanu, care a copilărit pe meleaguri verșene, era un bărbat înzestrat în toate cele !

P.S. În același număr al revistei, un fragment din romanul Călugărul Negru, aparținând subsemnatului. Revistele Vatra, Oglinda Literară, Litere și Spații culturale au tipărit și ele câte un text ( Litere chiar două ! ) din viitoarea mea carte.

4 comentarii:

Horia Gârbea spunea...

Ideea de marketing e genială! Îmi amintește de un călău dintr-un roman de Michel Folco. Vindea untură de porc la cutiuță acreditînd ideea că e grăsime de spînzurat cu proprietăți vindecătoare. Cum deținea monopolul gestionării trupurilor de spînzurați era foarte credibil.

Şerban Tomşa spunea...

Maestre,
poate că ar trebui să împrumutăm tehnici de marketing de la personajele mai descurcărețe, pentru a ne vinde cărțile. :)
În general, editurile noastre nu știu cum să-și facă reclamă, iar autorii nu sunt capabili să se autopromoveze. Sunt și excepții, dar nu toată lumea are butoaie pline cu vin, căruțe și măgari, precum Dinescu, pentru a face tămbălău pe Calea Victoriei.:)

Dan Ioanitescu spunea...

Draga Serban,
Ar fi o solutie... ca o varianta la mascarada lui Dinescu
:)
Presupune insa sa fiti mai multi scriitori si sa inchiriati cateva tarabe in Obor. Fiind vorba de hrana.... spirituala, cartile voastre vor fi vandute chipurile la kilogram sau la metru... chiar de catre voi insiva. Va trebuie cantare, basti si sorturi si preturi de carte la kilogram/ la snop(pachet) sau la centimetru... afisate. Desigur preturile vor fi calculate in functie de pretul inscris pe coperta, al cartii. La doua carti cumparate, potentialii cititori pot primi ca bonus o legatura de patrunjel... sau un ardei iute... sau ce credeti voi...

Nu, nu-i o gluma nesarata, ci una chiar foarte sarata! Televiziune, CNN, tot tacamul... Ar fi si o forma de protest, un semnal de alarma tras la adresa declinului culturii in Romania.

Chestiunea fiind insa una serioasa trebuie convins seful pietei sa va organizeze un loc numai pentru voi si, asa cum exista pancarte cu..."producatori din judetul X", parca, sa va puna si voua una cu "producatori din Uniunea Scriitorilor".

Merita incercat. Consulta-l si pe Horia Garbea, caci implica numele Uniunii...
Daca consideri ca nu trebuie postat comentariul, te rog nu o face.
Cele bune,
Dan

Şerban Tomşa spunea...

Dan,
e excelentă ideea ! Numai că în loc de legături de pătrunjel ori ardei, ar trebui să aruncăm în joc niște mititei și niscaiva bere și tării. Într-un roman, mi-am imaginat cum un stomatolog își atrage clienții, vânzându-le coniac ieftin chiar la ușa cabinetului, iar pacienții nici nu mai aveau nevoie de anestezic. :)