marți, 13 ianuarie 2009

Un guvern de tinichea

După ce miniştrii au depus jurământul, mulţi dintre noi se vor fi întrebat ce fel de guvern avem. Se vor fi iluzionat că, oricum, un executiv mai slab decât guvernul Tăriceanu nu poate apărea în România. Slab, adică alcătuit din oameni incompetenţi... Şi, totuşi, câtă naivitate ! Cine n-a trecut prin şcoală ca gâsca prin apă ştie că, în logica creaţiilor artistice realiste, în final triumfă elementul de cea mai joasă speţă. Şi exact asta s-a întâmplat. Nu mă interesează dacă Ardelean este sau nu omul lui Băsescu. Important este că el este un profesionist recunoscut. Oprea a încercat să facă, în primul rând, o treabă în interesul naţiunii. Legăturile, dacă vor fi existând, cu Băsescu ţin de planul secund al afacerii. Dar cum putea un ministru competent ( Gabriel Oprea) să numească, într-o funcţie cheie, încă un om competent ? Imposibil ! Lupta pentru ciolan este cu mult mai importantă decât interesele poporului... Cine au sărit ca arşi ? Bătrânul Iliescu şi "arogantul" lui locotenent ! Ei, imaculaţii, incoruptibilii, olimpianii... Este aici şi vina lui Băsescu care are talentul, deloc rar în România, de a-şi face duşmani în mod gratuit. Se ştie că un prost te duşmăneşte şi fără motiv, dacă miroase că eşti un ins de oarecare valoare. Dar pe Băsescu îl urăsc şi indivizi de o înaltă ţinută morală şi profesională. Şi atunci ? Cert e că putem numi neruşinare lupta pentru funcţii şi privilegii, în condiţiile în care mulţi oameni nu au ce pune pe masă şi se confruntă cu spectrul şomajului. Adevărul este că mi-am dat seama ce fel de guvern avem, când l-am văzut, printre demnitari, pe şmecherul de doi lei, incompetentul şi nesimţitul Gheorghe Pogea. Vi-l amintiţi de la negocierea unui fost guvern cu sindicatele din învăţământ ? Ţineţi minte cu câtă obrăznicie vorbea şi cu câtă viclenie minţea ? Halal ! Aşa că m-am lămurit de la început cu cine avem de-a face . A fost o găleată cu apă rece care mi s-a aruncat în cap. E ca atunci când admiri o femeie inteligentă şi drăguţă, dar afli că întreţine relaţii intime cu un boschetar. Oricât de larg ai fi în vederile tale, n-o vei mai înghiţi niciodată. Ca să nu mai vorbim de admiraţie... Chiar nu s-a mai găsit, în ţara asta amărâtă, un finanţist mai bun decât Pogea ? Concluzia este că nu ne putem aştepta la lucruri de ispravă din partea acestui guvern care şi-a început glorios seria de prostii cu care s-ar putea să ne aducă în sapă de lemn. Numai un tâmpit poate crede că se pot economisi bani pe seama pensionarilor, în timp ce magnaţii beneficiază de cota unică de impozitare...

2 comentarii:

Nik spunea...

Bana ziua ,
Va felicit pentru articolele dumneavoastra postate pe blog.Urmaresc cu atentie si ma uimiti cat de fin analist sunteti.Eu nu m-as grabi sa-l critic pe Pogea ,cred si sper sa fie un ministru al finantelor bun si responsabil ,mai ales in perioada asta.Legat de scandalul "Vulpea" ,sunt convins ca acolo este vorba de lupte intre clanurile PSD.

Şerban Tomşa spunea...

Vă mulţumesc pentru aprecieri. Dumneavoastră dovediţi o mare inteligenţă şi o extraordinară fineţe. Oricine îşi doreşte să fie citit de un spirit atât de elevat. Sper să aveţi dreptate în ceea ce-l priveşte pe Pogea. Chiar m-aş bucura să nu vă înşele aşteptările. Probabil că m-am pripit când l-am calificat în termenii pe care îi cunoaşteţi... Aştept în continuare, cu cel mai mare interes, comentariile dumneavoastră.