luni, 9 noiembrie 2015

Amestecate

* Am constatat că oamenii au ace veninoase, de scorpioni. La gesturi omenești, îți răspund cu înțepături făcute temeinic și, de regulă, după ce ai ieșit dintr-o încăpere și ai închis ușa în urma ta. De mulți ani sunt prieten cu viețuitoare care au parte de multă durere în scurta lor viață. Păcat că, de când am pisici, au dispărut păsărelele din preajma mea. În toate iernile hrăneam vrăbiile și guguștiucii. Țin minte că, dacă întârziam cu masa de seară, doi guguștiuci veneau și se uitau pe fereastră cum lucram la calculator.
* Caii și câinii suferă, în România, chiar mai mult decât oamenii. Înfometați, aruncați pe câmpiile înghețate, omorâți cu bâta. Când vor fi protejați prin lege?
* Suntem planeta insectelor. De când am aflat că reptilele se hrănesc cu maleficele înaripate, am început să îndrăgesc șerpii, broaștele și șopârlele.
* A fost suficient ca Nadal să piardă puțin din forță și din rapiditate, pentru a deveni un jucător aproape oarecare. Cam așa se va întâmpla și cu Cristiano Ronaldo, care, într-o echipă obișnuită, nici nu poate fi comparat cu ucraineanul Konoplyanka.  Dacă ar veni la Real Madrid, mulți jucători ar deveni brusc supradimensionați. Cum naiba să spui că ești cel mai bun fotbalist din lume, când rareori îți iese o preluare bună? Cel mai oportunist, da. Dar Bale și Rodriguez sunt jucători mari, oriunde s-ar afla. Ca și Neymar ori, cu ceva vreme în urmă, Ronaldinho.
* Pe birou am cărți extraordinare, despre care intenționez să scriu. În iarnă, când voi scăpa de obligațiile legate de serviciu, sper să mă achit de această plăcută obligație.
* Nu mă pot pronunța despre evenimentele care țin țara cu sufletul la gură, fiindcă îmi dau seama că nu știu nimic din ce se întâmplă în realitatea României de azi.

6 comentarii:

ștefan s. spunea...

Și eu mă regăsesc în ultimul paragraf din textul dvs.
Politica, mai ales, o detest din toată inima.
Zile frumoase, domnule Șerban Tomșa!

Şerban Tomşa spunea...

Ștefan S.,
Văd evenimentele, dar nu-i cunosc pe păpușari.
E rău însă că partidele politice înțeleg că trebuie să reprezinte exclusiv interesele membrilor lor.

Ryanna Pop spunea...

La noi in Romania,oricate legi s-ar da,f.putine vor fi si respectate.
Avem destule legi bune in tara,mai mereu ignorate.Ca de exemplu,exista lege prin care fumatul este interzis in locuri publice.Prin birouri mai ales daca seful fumeaza,nici nu mai vorbesc ce ceata este pe acolo. Exista si legea cu privire la eliberarea bonurilor fiscale.Minunea a tinut cateva zile acum daca cer un bon fiscal,am parte de niste priviri de zici ca sunt hoata sau cine stie ce.

Din cate stiu si, in legatura cu animalele exista o lege de protectie si am inteles ca se vorbea parka si de infiintarea unor politii a animalelor.S-au facut pe la tv.niste emisiuni(unul care schingiuia un biet cal) cu implicarea autoritatilor dar apoi nu s-a amintit mai nimic. Parerea mea este ca de regula iubirea de animale tine si de educatie.Am vazut copii care chinuiau vreo pisicuta sau catel iar parintii priveau indiferenti si unii se amuzau incurajandu-i in violenta.
Cred ca ar fi bine desi poate gresesc,dar daca fiecare scoala ar amenaja locuri de ocrotit animalute implicand in cresterea si protejarea lor ,pe fiecare elev incepand cu clasele mici,sa le hraneasca si sa le ofere iubire, indrumati daca nu de un anume professor,posibil si de cineva care sa-i supravegheze in aceasta activitate.
Nu ar fi rau sa primeasca si note sau premii ptr.felul in care se implica fiecare.Si ptr.ca nu stiu cati copii urmaresc canalele de emisiuni specifice genului,
daca nu se pot face ore speciale poate la ora de dirigentie sa se faca proiectii de filme si discutii despre lumea animalelor.Poate asa ar intelege de mici ca si animalele au suflet nu doar oamenii.
Zic si eu!

Şerban Tomşa spunea...

Ruanna,
Asta e dezastruos : în România nu se respectă legea.
Cât despre înnoirile din învățământ, prefer să tac.

Unknown spunea...

O zi bună să ai şi bună regăsire !
Nu eşti singurul care nu ştie ce se întâmplă în ţara asta numită România. Să sperăm că vom apuca să vedem sfârşitul braburelii.

Şerban Tomşa spunea...

Liviu,
Nu cred, din păcate, că vom trăi să vedem sfârșitul jocului.