miercuri, 18 mai 2016

Verdictul experţilor finlandezi asupra educaţiei din România: profesorul are sarcini birocratice în loc să faciliteze învăţarea

      Rolul principal al unui profesor este de a spijini elevii şi de a facilita învăţarea şi nu de a completa rapoarte şi de a îndeplini diverse alte sarcini birocratice. Calitatea predării este componenta pe care ar trebui să se axeze educaţia şi  nu pe curriculum şi evaluare. Asta susţin experţii în educaţie finlandezi, prezenţi la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Educaţie „FIEdu”, de la Ploieşti.  Numărul mare de copii în clasă, spaţiile şi dotările insuficiente şi neprietenoase, precum şi metodele de predare învechite sau lipsa jocului în procesul de învăţare sunt doar câteva dintre neajunsurile educaţiei în şcolile româneşti, potrivit concluziei profesorilor care au participat la la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Educaţie „FIEdu”, arată un comunicat de presă transmis pe adresa redacţiei de către unul dintre organizatorii evenimentului.  Totodată, consilierul prezidenţial pentru educaţie în Finlanda, Jukka Kangaslahti, invitat de onoare în cadrul evenimentului, a subliniat că majoritatea ţărilor se concentrează pe curriculum şi evaluare când, de fapt, ceea ce contează este calitatea predării şi a educaţiei.   „De ce punem lucrurile cu susul în jos, dacă prin predare susţinem învăţarea de calitate?”, a spus Jukka Kangaslahti, consilier prezidenţial pentru educaţie în Finlanda. Expertul finlandez, a subliniat că rolul principal al unui profesor este de a sprijini elevii şi de a facilita învăţarea şi nu de a completa rapoarte şi de a îndeplini diverse alte sarcini birocratice.   FIEdu 2016 s-a desfăşurat în perioada 13-14 mai, la iniţiativa Asociaţiei „Iubesc Ploieştii” şi a Centrului Educaţional de Inspiraţie Finlandeză, Yuppy Koti Centre din Ploieşti. Cheia în jurul căreia s-a desfăşurat Festivalul de Educaţie a fost modelul finlandez de educaţie.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/verdictul-expertilor-finlandezi-educatiei-romania-profesorul-sarcini-birocratice-loc-faciliteze-invatarea-1_573b41fa5ab6550cb8081896/index.html

4 comentarii:

Unknown spunea...

Ar fi bine ca dl. Curaj sau urmatorul ministru al Educatiei sa afle ce s-a intamplat la Ploiesti sau macar sa citeasca blogul tau. Din partea taietorilor de frunze la caini din ministerul nostru nu mai astept nimic, tot visez la ziua cand vor fi dati afara pe capete si se vor desfiinta inspectoratele scolare si casele corpului didactic.

Şerban Tomşa spunea...

Dan,
Nu mai e nimic de făcut. Sunt peste tot numai tăietori de frunze la câini, cum bine zici tu. Nu suntem pregătiți nici pentru descentralizare. Știu școli în care sunt directori maiștri de atelier. Îndată ce ar avea puteri depline în școli, ăștia îi vor da afară pe toți profesorii incomozi ( în general, valoroși) și își vor angaja prietenii, nășărăii și finărăii.

Laura spunea...

Cam asa stau lucrurile. Cei de sus doresc un popor lenes si ignorant, usor de manipulat.

Şerban Tomşa spunea...

Laura,
În mare măsură, chiar așa am ajuns. Încă n-am atins fundul prăpastiei când ne vom pierde identitatea națională.