duminică, 20 ianuarie 2013

România bolnavă

Am însoțit pe cineva care a mers, la urgență, să-și facă niște analize într-un cunoscut spital bucureștean. Holurile gemeau de bolnavi, toate vârstele fiind bogat reprezentate. Zeci de tărgi nu conteneau să intre pe ușile batante. N-aveai loc să respiri sau să arunci un ac.
Și era zi liberă.
Populația României este bolnavă și se grupează în grămezi nesfârșite, parcă pentru a se salva. Ca peștii care se adună în bancuri, ca să scape de prădători.
La birourile pentru plata taxelor.
Pe la hramuri, în căutare de sarmale și de apă sfințită.
La serviciile de circulație pentru preschimbarea permiselor de condus.
La promoțiile iluzorii oferite de unele magazine.
În cârciumi.
În farmacii.
În spitale.
Oriunde se dă ceva gratis.
Un fost director de școală a fost nevoit să se trateze în străinătate. Omul mi-a povestit calvarul prin care a trecut. I se umflaseră niște ganglioni situați la baza mandibulei.
Chirurgul bucureștean pe care l-a contactat i-a spus că îl va opera, dar va fi nevoit să-i taie nervul, iar el, pacientul, va rămâne cu maxilarul atârnând în gol, nemaiputând să cuvânteze. Și, oricum, cancerul va evolua. Vânăt la față, profesorul s-a dus acasă și a tremurat trei zile de frică, întins pe pat. Noroc că fiul său este un om înstărit. L-a dus la Viena și a rezolvat problema. Când m-au consultat, nu era nimeni nici înaintea mea, nici după mine, mi-a zis el. L-au operat, i-au tăiat nervul, apoi i l-au conectat la loc. După o săptămână l-au operat în partea cealaltă. Succes total.
Un văr al meu avea necazuri cu ochii. Oftalmologul solicitat i-a spus că nu sunt șanse de vindecare și va rămâne orb. Ruda mea, un munte de om, a căzut pe gânduri. Este un bărbat prea puternic ca să plângă. Dar perspectivele nu erau luminoase. El este șofer profesionist și avea copii de întreținut. Cineva i-a dat ideea să meargă în Germania. A fost examinat, i s-au prescris niște picături care au costat 30 de mărci și nu mai are nicio problemă.
Nu știu ce să mai cred.
În curtea noastră, numai în ultima săptămână au murit două persoane din cauza unor fracturi infectate.
Dar îmbulzeala și disperarea își au punctul de pornire într-o sărăcie care a depășit orice închipuire.  Iar deștepții de la știrile TV vehiculează, cu irsponsabilitate, sume scoase dintr-o minte distrusă de mitomanie  : că un învățător câștigă 2800 de lei, că ar putea să primească în viitor 3600 de lei etc.
O doamnă plecată în SUA a vizitat Cascada Niagara. Acolo, pentru a nu-și uda pantofii, i-au fost date niște sandale impermeabile. La ieșire, o pancartă o anunța că poate dona încălțările cu pricina unor popoare nevoiașe : Romania, SriLanka, Kenya, South Africa, India.
Avem, orice s-ar spune, cu ce să ne mândrim.
Suntem primii pe listă.

12 comentarii:

Aris spunea...

Cunosc pe cineva, persoana importanta, ruda prin alianta, care se imbolnaveste in fiecare saptamana de alta boala, bineinteles una la moda prezentata la stiri si nevindecabila, si in fiecare zi de luni suna toate rudele sa ceara bani pentru tratamente extrem de costisitoare. In nici un caz sume mici... sume mari si doar in euro. Enervata la culme de scenariul acesta care se repeta de cativa ani, am incercat sa aflu ce face cu banii. Si am aflat... Ii trimite unei fiice, stabilita in Italia de mai bine de 10 ani si care castiga onorabil pentru ca cea din urma se plange constant la telefon de cat de afectata este de criza si cum pe ea nu o ajuta nimeni. Batrana de care va povestesc nu si a mai cumparat o haina de 20 de ani, fiica sa tocmai a plecat intr o croaziera in jurul lumii, iar eu miloasa si credula i am finantat vreo 40% din costuri.

Aida B spunea...

atât.

Scorchfield spunea...

Să înțeleg că Isus nu mai face minuni în țara noastră dragă și că a emigrat și el!

Şerban Tomşa spunea...

Aris,
da, e o poveste curioasă, dar parcă potrivită ca o mănușă pentru noi, românii, ajunși un neam de cerșetori.
La doctori însă e nevoie de bani. Dar nu la toți doctorii. Unii sunt supercompetenți și foarte corecți în relația cu bolnavul.

Şerban Tomşa spunea...

Aida B,
:)

Şerban Tomşa spunea...

Cristina C,
mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase. Te voi căuta. :)

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
cred că da. de fapt, nu sunt sigur că a călcat vreodată pe aici.

Aris spunea...

Vroiam sa subliniez ca Romania e bolnava la cap, da rau de tot... Dupa "Romania in chiloti" a domnului Plesu postarea dvs a venit ca o completare si o recunoastere a incapacitatii noastre, ca popor, de a redeveni NORMALI. Nu stiu ce vina are tara, saraca de ea, ca e locuita de astfel de oameni...
Cat despre medicii din Romania eu nu am de ce sa ma plang, poate pentru ca in vreo 40 de ani am avut nevoie doar de o operatie de apendicita si fiind dusa la urgenta am nimerit un medic adventist (neprimitor de atentii si alte plocoane).

Radu spunea...

Da , Serban ! Romania este bolnava . La cap ...ca pestele... de la cap i se trage rusinea . Se pare ca generatia noastra n-o sa mai prinda schimbarea mult dorita . Am ratat-o si pe asta ! Mama ei de viata !

Şerban Tomşa spunea...

Aris,
am înțeles. Am văzut și eu că șapte din zece oameni se comportă ca niște smintiți. Credeam că e doar o impresie a mea.
Sunt și doctori minunați. Dar foarte puțini. Ai avut noroc, nu te-ai îmbolnăvit și ai nimerit un chirurg cu apucături omenești. :)

Unknown spunea...

O tara trista, plina de umor...negru!

Iata ce-am vazut, cu cativa ani in urma, intr-un mare spital din Bucuresti: Pe un hol, in fata mai multor cabinete medicale, se afla o banca subreda. Cum te asezai pe ea, cum se naruia...La colt, dupa geamul unei usi, stateau la panda brancardierii si femeile de serviciu. Bucurie mare pe nemernicii astia, cand cadea cate unul, cu banca cu tot ! Si victime erau mai ales batranii care veneau cu diferite probleme medicale... Cinismul cu care asezau banca la loc, pentru o noua victima, m-a dus cu gandul la politicienii nostri. Tot asa de temeinic aseaza si ei lucrurile in tarisoara noastra democrata!
O noapte frumoasa va doresc!

Şerban Tomşa spunea...

Ștefan Dumitru,
ăia ar fi trebuit biciuiți, fiindcă noi suntem încă la începuturile Evului Mediu ! În unele țări din Orient ți se taie mâna dacă furi, adică se procedează ca în Suedia de acum câteva sute de ani. Noi suntem în urma orientalilor.