marți, 15 ianuarie 2013

Ziua lui Eminescu

 Nu știu dacă Eminescu și-a sărbătorit vreodată ziua de naștere.
Nu cred că a făcut-o, așa cum, din alte motive, n-a scris nicio poezie despre Războiul de Independență. Când trupele române au trecut Dunărea, Eminescu a consemnat elogios evenimentul în Timpul, spre supărarea unor conservatori, fiindcă la putere erau liberalii. Poetul și-a motivat gestul prin ideea că interesul național este mai presus de interesele de partid. Ulterior, când alimentele destinate trupelor se vindeau pe piața neagră pentru îmbogățirea unora, iar soldații mureau la propriu de foame în fața redutelor turcești, poetul a fost cuprins de scârbă. A fost un om de o moralitate desăvârșită și n-a împărțit cu nimeni masa lui de brad. N-a făcut compromisuri, n-a mințit și nu și-a trădat prietenii.
 Sunt sigur că dacă ar fi trăit azi, poetul național ar fi dus-o chiar și mai greu decât pe vremea aceea. Probabil că ar fi fost considerat un ins de nefrecventat și ar fi avut de-a face cu justiția.
 Moartea lui Eminescu este, oricum am da-o, suspectă.
Cât timp nu vom ști adevărul despre creatorul limbii române moderne, e ridicol să organizăm festivități în singura zi a anului când ne aducem aminte de el.

P.S. Astăzi este ziua de naștere și a lui Valeriu Cristea, unul dintre cei mai mari critici literari și prozatori din istoria literaturii române. Pentru mine, Valeriu Cristea este viu și ne veghează de undeva de sus. Nu știu dacă îi convine ce vede, dar este o certitudine că a fost un om de o moralitate comparabilă cu a lui Eminescu.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Mulțumesc pentru aceasta postare, exact asta am spus si noi astăzi in Giurgiu. Cu cuvintele noastre, dar aceeași idee!Va salut cu respect!

Şerban Tomşa spunea...

Ionel Muscalu,
mă bucur atât de mult că ne potrivim în păreri !
Vă îmbrățișez cu drag.