joi, 2 aprilie 2009

O ţară plină de regi

Suntem la cheremul unor gunoaie umane. Ştim cine sunt fariseii şi golanii şi ce bine o duc ei. Au de toate, inclusiv mult timp liber. Îi văd zilnic cum umblă cu borseta cu intrigi. Ştim că sunt mincinoşi, prefăcuţi şi necredincioşi, deşi afişează cu totul altceva. În fond, sunt nişte cretini care se cred buricul pământului şi nu-şi văd de treaba lor. De fapt, care treabă ? Nu uit imaginea lui Ion Iliescu închinându-se cu evlavie, într-o biserică, dar fiind trădat de expresia de şiretenie murdară întipărită pe chip. Iar Victor Piţurcă ilustrează golănia descentralizată, ca să spun aşa. Echipa naţională de fotbal a devenit proprietatea lui. E o moştenire de la taică-său. Trebuie să ne dăm noi demisia din calitatea de suporteri. Să ne alegem altă echipă naţională, altă ţară... E doar un rege al cazinourilor. Aici nu ai loc de regi. Ţiganii au vreo doi regi şi un împărat. Guţă şi Minune sunt şi ei regi ai manelelor. Hagi, care nu a luat niciodată Balonul de Aur şi n-a atins nici cota bulgarului Stoicikov, este, evident, tot rege. Al fotbalului românesc. După moarte, Dolănescu a devenit rege al muzicii populare. Băsescu e un fel de rege al şpriţurilor. Vadim, un rege al bălăcărelii. Becali, rege al nesimţirii... În unele şcoli se predă biologia după concepţia creaţionistă. Trebuie să credem, fără să cercetăm, nişte naraţiuni arhetipale - adică nişte basme -, în timp ce "oamenii de bine" ne caută prin buzunare sau pe sub chiloţi. Această gândire mitologic-prostească, dar convenabilă şmecherilor, trădează toată sărăcia spirituală a unui popor. Ca să ajungem pe culmile civilizaţiei, propun modificarea Constituţiei în câteva puncte. Funcţia de Preşedinte să fie înlocuită cu cea de Mare Şef de Trib, iar acesta să fie ajutat în scandalurile pe care le provoacă - asta îi cere fişa postului său ! - de un ţârcovnic care să se numească Vrăjitorul Tribului.

P.S. De fapt, Piţurcă are dreptate să nu mai plece de la echipa naţională. La ce-ar mai servi demisia lui acum, când totul este compromis ? Şi dacă e să vină Hagi, înseamnă că nu vrem să avem niciun viitor în fotbal. Avem câţiva antrenori foarte buni, dar Gheorghe Hagi n-a demonstrat că are, cel puţin până acum, nici măcar cea mai mică aptitudine de a antrena ceva sau pe cineva.
Văd că l-au arestat pe Becali. Să se înveţe minte şi să ştie şi el că în România mai ales regii au de pătimit... Nu m-am referit defel la familia regală, gândindu-mă că Radu Duda este doar... prinţ. Aud însă că vrea să candideze la Preşedinţie...

Niciun comentariu: