luni, 24 decembrie 2012

Un nobil printre scriitori : Filip Florian

Aseară, pe TRINITAS TV, o surpriză foarte plăcută : invitatul unei emisiuni era cunoscutul scriitor român Filip Florian. N-am citit de el decât Degete mici, dar romanul mi-a plăcut suficient de mult ca să înțeleg că asist la desfășurarea operei unuia dintre cei mai importanți prozatori români de azi. Îmi reproșez că nu mi-am procurat la timp Zilele regelui și Toate bufnițele.
Răspunzând întrebărilor unui moderator foarte inteligent și instruit, Filip Florian mângâia ideile, într-o coregrafie plină de eleganță. Totul, de la tonalitatea pe care vorbea, până la gesturile delicate și de o stranie candoare, revela personalitatea unui nobil adevărat, o personalitate înzestrată de Dumnezeu cu har, dar și cu un inefabil rafinament interior. Deschis, firesc, civilizat, extrem de interesant și de profund, Filip Florian m-a cucerit definitiv. În altă ordine de idei, ca romancier, el a găsit, probabil, o formulă artistică inspirată, cu care se poate ieși în lume.
Felicit din nou postul TRINITAS TV pentru frumoasa inițiativă de a invita în studiourile sale scriitori de marcă, precum Radu Aldulescu și Filip Florian. TRINITAS TV a avut ca oaspeți, în mod sigur, și alți autori, dar nu i-am prins, cum se spune.
Probabil TRINITAS TV face pentru cultura noastră mai mult decât toate celelalte canale de televiziune, luate împreună.

16 comentarii:

Camelia Săpoiu spunea...

Sunt de acord cu ce spui despre Trinitas TV. Voi fi atentă să prind emisiunile despre care vorbești, poate le găsesc pe net pe cele deja difuzate, mai ales că am timp de astfel de răsfăț, fiind vacanță.

Sărbătorile cu liniște și belșug!

Radu Vancu spunea...

Aşa e - a fost relativ recent invitat acolo şi Claudiu Komartin, poet minunat & mare prieten al scriitorilor tineri.
Într-un fel, Trinitas e noul TVR Cultural.

Şerban Tomşa spunea...

Camelia,
trebuie să ne uităm pe un program TV, fiindcă am impresia că este o emisiune săptămânală, realizată de un redactor foarte inimos.

Şerban Tomşa spunea...

Radu Vancu,
Claudiu Komartin îmi place foarte mult. Apropo, felicitări pentru antologia pe care ați realizat-o împreună,„Cele mai frumoase poeme din 2010” ! Mi-a dat-o Cosmin Perța, în cursul vizitei pe care am făcut-o, în toamna abia trecută, la redacția Ed. Tracus Arte. Dacă îmi permiteți, voi reproduce pe blogul meu, din când în când, câte un poem din excepționalul volum.

Unknown spunea...

Bravo, domnule Serban Tomsa!
Va felicit pentru acest mic articol.
Asa este, Trinitas Tv ,,face pentru cultura noastra mai mult decat toate celelalte canale de televiziune, luate impreuna."
Nu-i un canal TV ...doar pentru popi, cum s-a exprimat cineva. Are emisiuni diverse si invitati de marca, mai ales din lumea scriitorilor. Am vazut aici poeti tineri, academicieni, scriitori in varsta, oameni din toate domeniile, oameni care au ceva de spus pentru sufletul nostru. Chiar acum,cu zece minute inainte a vorbit Stela Popescu; inaintea ei a fost o emisiune despre traditie si colinde, cu Costin Nicolescu.
Aseara, Filip Florian a vorbit despre frumusetea scrisului (ati vazut ce emisiune interesanta a fost!), cu o seara inainte, invitat a fost Ion Papuc, care a vorbit despre literatura si traditie. Si spatiul e generos: o ora de emisiune(oare e putin acest lucru?). Pe 14 si 15 ianuarie, in cateva ore de emisie s-a vorbit despre Eminescu si opera sa (ce canal TV mai este asa de generos cu culltura romaneasca si oamenii nostri de seama?). De pilda, Romania literara, pe care o citesc de ani de zile si la care tin atat de mult, desi a aparut chiar in ziua de 15 ianuarie, nu a publicat nici macar un rand despre Eminescu!!!
Ar fi multe de scris despre Trinitas TV, un canal Tv pe care il urmaresc de 2-3 ani si care m-a imbogatit sufleteste.
De aceea ma bucur ca ati postat acest articolas pe blogul dvs.
Va urez un Craciun frumos, fericit, alaturi de cei pe care ii iubiti si ii purtati in suflet peste tot!
Sarbatori fericite!

Şerban Tomşa spunea...

Ștefan Dumitru,
:) Mulțumesc.
Mi-ar trebui, cum ziceam, un program TV. TRINITAS TV e un canal deosebit de interesant.
Cât despre Filip Florian, mă înclin.
Crăciun fericit și dumneavoastră, luminat de iubirea celor apropiați !

Radu Vancu spunea...

Copyrightul pentru poeme aparţine autorilor sau, după caz, editurilor - dar nu cred că ar fi vreo problemă postarea câte unui poem din "Cele mai frumoase poeme" din 2010 şi 2011.
Claudiu şi cu mine aveam de ceva vreme ideea unor astfel de antologii; Alexandru Muşina a venit cu propunerea concretă - iar rezultatul e cel care se vede.
E nevoie, pe cât se pare, de trei poeţi ca să iasă o antologie cumsecade. Sper doar că efortul nostru a meritat. :)

Şerban Tomşa spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Şerban Tomşa spunea...

Radu Vancu,
am înțeles.
Am uitat să vă spun că îl iubesc pe Komartin și din perspectiva ideii că rusul reprezintă, pentru mine, cea mai înaltă reprezentare a arhetipului de OM. Nu întâmplător am fost prieten, pe vremuri, cu Ion Stratan.

Invizibilul spunea...

La multi ani! Sa ai un 2013 cum iti doresti si chiar mai mult decat atat!

Şerban Tomşa spunea...

Invizibilul,
îți întorc înmiit și cu drag urările ! Cu dorințele e mai greu. Mai bine să nu le avem, fiindcă se întorc împotriva noastră !Parol !

Şerban Tomşa spunea...

Nima,
îți mulțumec și îți sărut mâinile luminoase ! La mulți ani și ție !

Unknown spunea...

A inceput 2013.
La multi ani, domnule Serban Tomsa!

Şerban Tomşa spunea...

Ștefan Dumitru,
La mulți ani ! Să vă dea Domnul sănătate și noroc !

Unknown spunea...

Domnule Serban Tomsa,
pe www.ziarullumina.ro, in numarul de astazi, un articol despre Filip Florian, semnat de Dan Stanca. Tot aici, un articol interesant despre principesa Ileana, fiica regelui Ferdinand (maica Alexandra).
O zi buna va doresc!

Şerban Tomşa spunea...

Domnule Ștefan Dumitru,
vă mulțumesc mult. Cu drag.