sâmbătă, 12 mai 2012

Regele şi elefanţii

Mihai I de România are un comportament desăvârşit. Nu răspunde la bălăcărelile politicienilor vremelnici, nu spune prostii, nu-şi pune poalele în cap. Bănuiesc că nu s-a gândit niciodată să nedreptăţească pe cineva. Sau să fure.
Aceeaşi părere o am despre Principele Radu. Dacă e cineva care a remarcat că Alteţa Sa a scos pe gură o singură tâmpenie, să-mi spună şi un an încheiat îi voi lustrui respectivului pantofii.
Credeam că toţi regii sunt la fel. Iată însă că presa a dezvăluit că un rege cunoscut, al unei ţări mai civilizate decât a noastră, comite adevărate masacre printre elefanţii şi bivolii sălbatici din Africa. Afirmaţiile erau însoţite de fotografii edificatoare. Monarhul era în compania unei amante. El mai greşise şi în trecut, când şi-a cerut scuze.
 Bărbat educat, ca orice om de stirpe nobilă, a înţeles că atunci când ai responsabilităţi faţă de nişte oameni, nu trebuie să te comporţi ca pe moşia tatălui tău. Totuşi, mai greşeşte, că şi el e om. Poate că acum, la bătrâneţe, în mintea sa a reînviat Evul Mediu, când suveranii umblau ziua şi noaptea prin codri, în căutarea sălbăticiunilor. Dar m-a dezamăgit.
Sunt regi care se comportă în ton cu mileniul al III-lea. Alţii, nu.
Când un oarecare îţi înşeală aşteptările, rămâi indiferent. Dar când este vorba de un rege, treaba nu-ţi pică deloc bine.
În fabule, elefanţii îi întruchipează pe regi. Atitudinea lui Juan Carlos este semnificativă. El ucide, în elefanţi, substitutele sale literare, distrugând insula pe care s-au refugiat cei care spun adevărul pe ocolite, într-un mod artistic. Dar îl spun.

10 comentarii:

Scorchfield spunea...

Greșeală în titlu, am avut impresia imediată că voi citi despre un LEU!

Anonim spunea...

Printul Radu e o creatie CIA. (pardon!). glumesc, evident. despre tampenii ce sa zic, o sa fiu mai atent, nici eu nu stiu nici una. stam la coada la pantofi...

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
corect : Leul şi elefanţii ! :)

Şerban Tomşa spunea...

Alteţă,
în cazul Prinţului Radu lucrurile sunt, într-adevăr, mai complicate. Apreciez însă că îţi joacă perfect rolul. E interesantă sugestia pe care mi-o daţi. :)
Şi nu sunt deloc norocos : dacă îi găseaţi o greşeală A.P. Radu, aveam şansa să lustruiesc pantofii unei Alteţe Princiare dintr-o familie celebră nu numai în istoria noastră. :)

Liviu Vacariu spunea...

Una din problemele de fond ale regilor este ca se nasc regi in loc sa devina regi si sa isi merite prin munca si conduita aceasta distinctie. Gasesc de cuviinta ca regelui pacatos ar fi trebuit sa i se ia darul si sa trebuiasca apoi sa dovedeasca ca este om de omenie. Daca in lumea animala leii sunt invatati de mici ca sunt Regii Junglei si ajung sa se comporte ca atare, in lumea noastra acest model tine de vremuri barbare, demult apuse.
In titlu eu vad scris "Omul si elefantii".

Şerban Tomşa spunea...

Liviu Văcariu,
e un punct de vedere bine argumentat. Asta a fost intenţia mea : să surprind o ipostază contradictorie a omului.

Anonim spunea...

leii fac jungla, chiar si in literatura?

Şerban Tomşa spunea...

Alteţă,
foarte frumos aţi formulat !
În literatură, leii împart privilegiile cu alte animale mari de pradă, dar nu-i scot din cărţi nici pe elefanţi. În realitatea de zi cu zi, şacalii, adică neamurile proaste, au înhăţat pâinea şi cuţitul încă din 1989.
Vă mulţumesc pentru vizite, sunt onorat.
Vă urmăresc şi eu pe Alteţa Voastră.

Anonim spunea...

de ce toata lumea stie despre ce vorbim fara sa pronunte subiectul, iata o grila de coduri, elegant, lei, biciclete. si de aici se taie firul dar e bine ca ne urmarim...

Şerban Tomşa spunea...

Alteţă,
probabil că principiile şi codurile sunt un mod civilizat de a supravieţui într-o lume violentă şi periculoasă, o adevărată junglă, după cum spuneaţi Alteţa Voastră.
E o consolare că ne urmărim. Am fost zguduit de Jurnalul pe care îl ţineţi pe site. Din ce perioadă datează ?
Vă mulţumesc pentru vizită.