miercuri, 1 ianuarie 2014

Vechi romane poliţiste

    Îmi face o mare plăcere să recitesc cărţile apărute în vechea colecţie Enigma, a Editurii Univers. Titlurile prezintă un spectru artistic divers, trecând cu dezinvoltură de la capodopere la texte modeste.
    Jan Martenson, cu a sa Natură moartă pentru flaşnetă mecanică, îmi confirmă ideea că romanele poliţiste nordice sunt în primul rând opere de artă, intriga specifică fiind un ingredient necesar, dar nu cel mai important. Personajele din Natură moartă... se învârtesc în jurul unui pictor suedez modern - Victor Andersky -, sunt experte în Picasso, iar unele dintre ele se ocupă cu comercializarea tablourilor. Există şi o temă ispititoare, vanitatea artistului de geniu, care merge până la crimă, pentru a-şi masca incapacitatea creatoare survenită la senectute.
     Cărţile poliţiste ceheşti au însă ceva molcom şi domestic, amintind de scrierile lui Simenon, fără să aibă uimitoarea coarenţă a acelora. Iată, de pildă, Itinerariul sicriului de zinc de Eduard Fiker. Inspectorul Cadek este unul dintre cei mai proşti detectivi pe care i-am întâlnit în literatură. Calcă în străchini, urmăreşte pe cine nu trebuie, în momente prost alese, ia decizii greşite, n-are simţ de observaţie - uneori nu vede evidenţele ! -, conduce ancheta alandala. Însuşirea sa de bază pare aceea că este înalt şi solid, aspect care contrastează cu o lipsă de fler flagrantă. E curios că prozatorul nu exploatează prostia personajului său şi putem trage concluzia că Fiker nu este conştient de natura personajului său - un fel de inspector Clouseau -, aşa cum nu sunt nici celelalte personaje. Tâmpenia lui Cadek are urmări în destinul celor anchetaţi. Aceştia sfârşesc sufocaţi cu perna, împuşcaţi, sinucişi şi îngropaţi în locuri dubioase. Itinerariul sicriului de zinc este o carte slabă, în ciuda titlului promiţător. Am avut impresia că îmi pierd timpul recitind-o şi în câteva rânduri am fost pe punctul de a renunţa la lectură.

P.S. Aflu cu consternare că Traian T. Coşovei a încetat din viaţă. Mare păcat, mare pierdere pentru literatura română ! Dumnezeu să-l odihnească !

Niciun comentariu: