* La fântâna boierească, de unde ia apă toată lumea, sunt abandonați nenumărați câini. Îi privesc și simt că toți sunt ai mei. Mă simt răspunzător pentru ei. Ieri erau și unii cât ghemotoacele. Sunt dezolat, n-am putut decât să le ofer celor mai mari din pâinea pe care o cumpărasem de dimineață. Sunt însă surprins că dulăul cel mai puternic se comportă ca un politician. Lasă bucata lui de pâine și se repede la ceilalți care, de teamă, își lasă de bunăvoie hrana în ghearele nesătulului. Chiar până aici am ajuns? Au căpătat conduită politică și maidanezii abandonați? Pierd o jumătate de oră să-i păzesc pe cei mai slabi de hrăpăreți. Îmi vine să plâng că nu-i pot salva pe cei mai mici. Nu mai am loc acasă și pentru ei. Rămâne posibilitatea ca unii dintre elevii mei să intervină și să le ofere adăpost.
* E clar pentru toți care se pricep la fotbal că nu Ronaldo este cel mai bun fotbalist din lume. Dar el va lua Balonul de Aur. ( Am făcut o socoteală și am constatat că până acum Messi a meritat patru trofee, iar Ronaldo unul : restul au fost aranjamente.) În ultimele meciuri din Liga Campionilor, portughezul a jucat ca o cizmă spartă, ca și în finala Campionatului European, când s-a accidentat și i-a adormit pe afro-francezi cu plimbările sale pe targă. În ultima confruntare, s-a lovit o dată mingea de el, în careul advers, iar comentatorii români nu mai conteneau cu elogiile : ”omul anului”, ”cel mai mare” etc. Într-o lume de proști, șmecherii pot măslui foarte ușor zarurile. Cel mai bun fotbalist nu înseamnă golgheterul/oportunistul unei competiții ( foarte important și el!), ci acela care influențează hotărâtor jocul echipei sale, în meciuri cruciale. Portugalia a câștigat fără Ronaldo finala europeanului. Tot fără Ronaldo, Real joacă dumnezeiește. Echipa a fost dusă în fazele superioare ale Ligii Campionilor de prestațiile lui Bale. În schimb, fără Messi, Barcelona pare o echipă aproape obișnuită.
Nu Trump și Iohannis sunt cei mai inteligenți oameni din America și din România. ( E adevărat că alții nu știau nici unde au gura și fundul, însă au ajuns cândva cei mai puternici oameni ai planetei, iar curcubeul apărea pe cer la dorința lor. ) Dar sunt ei șefii șefilor? Cine vrea/îndrăznește poate trage o concluzie.
* Aflu, din statistici, că scriitorul cel mai citit din România este... un cântăreț. Cât de prompt ne sincronizăm noi cu lumea bună! N-a luat Nobelul tot un cântăreț? Încâ tânărul creator, multiplu talentat, a vândut în ultima vreme de șase ori mai multe cărți decât Cărtărescu. Nu cu mult timp în urmă, Cezar Ivănescu a fost un vizionar. Dacă ar mai fi trăit, ar fi jucat roluri mari pe scena literaturii. Și așa am ajuns să mă încerce o ticăloasă bănuială : mulți oameni cumpără cărți pe care nu le citesc. Nici nu le-ar înțelege. Dar sunt în ton cu lumea bună.
Ce-ar putea face scriitorii români pentru a fi cumpărați? ( Că, de citit, nu se mai citesc nici între ei.)
1. Să-și aranjeze niște bătăi cu alde Guță, în emisiunea lui Capatos. Vă dați seama cât de spectaculos s-ar schimba soarta lui Aldulescu, dacă romancierul l-ar snopi în bătaie pe manelist? ( Aldulescu a fost, printre multe altele, și boxer.) Cine ar deveni Cărtărescu dacă i-ar prinde un croșeu în barbă fostului său elev Adrian Minune? Cât de celebri ar ajunge Dumitru Augustin Doman, Teodor Dună, Tudor Cristea, Paul Cernat, Ion Mureșan, Radu Vancu, Ioan Es. Pop, Paul Vinicius, Horia Gârbea, Liviu Ioan Stoiciu, Dan Miron, Liviu Drugă și numeroși alți scriitori, dacă i-ar cotonogi pe Vijelie și pe Salam? S-ar putea programa cafteli în seriale, organizate în așa fel încât competitorii să câștige pe rând. Așa cum se băteau Ogică și Lazarus, la Dan Diaconescu. Autorii care ar apărea acolo, cu ochii vineți și cu fălcile fracturate, ar sparge piața, nu altceva. E curios că unii autori s-ar bate și gratis între ei, dar evenimentul n-ar avea niciun ecou.
2. Al doilea pas către suprema recunoaștere ar fi ca autorii să-și agațe de gât câte o mandolină și să zbiere pe la câteva concerte. Niște albume le-ar prinde și mai bine. Ce, alții sunt mai breji? Dacă îmi spune cineva că Dumitru Rucăreanu ( Dumnezeu să-l ierte!) și Nelu Ploieșteanu au avut/au pic de voce, mă duc și mă spânzur în chilia unei mănăstiri. (Ce spun eu, l-am văzut chiar pe idolul meu, Tom Jones, beat mort, mugind la un Revelion, cu nasul în pahar. Vocea secolului fusese invitată de români să cânte la un sfârșit de an, dar ostilitatea lui Jack Daniel's s-a dovedit a fi decisivă.)
Până atunci îi va fi greu oricărui scriitor român, în mascarada perpetuă care ne umple auzul și văzul.
5 comentarii:
Pot să mai adaug câte ceva?
3.Să participe la talkshowuri în fiecare seară și să bată câmpii cu grație pe toate subiectele posibile.
4. Să se prostitueze, în toate sensurile cuvântului.
5. Să se sinucidă, pe rând, în fiecare zi, la ore de maximă audiență.
Dan,
Binevenite completări!
Ai intuit bine. Ăștia care ne văcăresc/ne-au văcărit vor ca toți cei care au o gămălie de creier să se sinucidă sau să emigreze. La o adică, în inconștiența lor, ei pot conduce și o țară pustie. Nu spunea Băselul că statul nu e obligat să se ocupe de nevoile cetățenilor. iar cei cărora nu le convine situația pot pleca? Statul e obligat să-ți bage mâna în buzunar și să-ți facă belele până îți va lua ultimul gologan. Iar demnitarii își ating înaltele ținte, dacă au lângă ei o un depozit de Chivas Regal veritabil ( fără caramel!), vechi și o curvă disponibilă la orice oră și la orice funcție.
Să nu uit. Păi, unii fac chiar ce spui. Doar nu se sinucid, chiar dacă, fără să vrea, o fac din punct de vedere literar. Sinuciderea asta e o problemă grea. Trebuie să fii bărbat(ă) adevărat(ă), să poți face așa ceva.
Am propus prin grupurile spirituale de pe net si peste tot pe fb pe unde mi-am lasat urmele, doua metode de a iesi din marasm: era calea feminina, a altruismului si daruirii si calea masculina, a curajului de a schimba sistemul. Desigur, nu este batut in cuie nimic. Exista barbati care iubesc mai mult decat femeile si copiii si animalele si se implica in salvarea lor de toporisca macelarilor nascuti printre noi. Si exista femei masculinizate care cand tipa o data, zici ca e trambita judecatii de apoi. Am jucat un timp pe fb si rol de barbat,incercand sa determin barbatii sa-si asume rolul lor, de oameni puternici care nu accepta ca un Base sau un Iohohohanis sa le calce in picioare demnitatea, viitorul, tara. N-am reusit...In Romania este foarte putin curaj, si mai putina demnitate si, spre marea mea dezamagire, nici femeile nu sunt chiar empatice. Majoritatea mimeaza. Asa ca...de ce va plangeti pitulati prin bloguri? Acceptati realitatea romaneasca asa cum e si acceptati ca sunteti incapabili sa va uniti spre binele urmasilor a caror tara este jefuita. Si acceptati si faptul ca Dumnezeu nu va veni sa ne elibereze din sclavie si nici sa opreasca macelul maidanezilor, al padurilor si otravirea apelor. Este lectia noastra ca popor. O invatam, bine. N-o invatam, nu e bine, pentru ca suntem pe trei sferturi colonie de sclavi. Si cine stie ce surprize ne mai pregatesc noii stapani...
Ne macelaresc intentionat. Asa isi pastreaza ei imperiul, prin dominatie, ura, cinism, saracire intentionata si propagarea de cai spirituale mincinoase ce nu duc nicaieri, decat inapoi in colivia lor. Am fost amenintata ca voi fi lasata in negura daca nu tac. M-au snopit in bataie mincinosii care vand potiuni magice de iluminat pe net. Iaca, nu tac...Am ales sa merg cu Dumnezeu si m-as simti complice cu tradatorii nostri daca as tacea. Sa inchinam o oda masoneriei din Romania care a impanzit si armata si politia si SRI, vanzandu-ne pe toti pe cateva flecustete. Pana si Iuda era mai bun la suflet decat masonii. Ala a tradat in necunostinta de cauza. Masonii tradeaza in cunostinta de cauza.
http://mariadakhel.blogspot.ro/2014/02/cozile-de-topor.html
Maria-Aurelia,
Nu mă ascund pe blog. Știe toată lumea cine sunt și am fost persecutat serios și marginalizat din cauza unor idei inofensive. Cei care au făcut-o/o fac NU SUNT MASONI. Dimpotrivă.
În altă ordine de idei, masoneria nu e de vină pentru situația noastră. Ne sufocă lăcomia/prostia/inconștiența clasei politice. Ne caracterizează servilismul și lipsa de omenie.
Trimiteți un comentariu