sâmbătă, 20 octombrie 2012

Marilyn cu o carte în mână

Un amator de mâncăruri fine mărturisea că îi este indiferent ce bagă în gură.
Un scriitor spunea că îi place whisky-ul. El scrie însă atât de mult şi atât de bine, încât este exclus să bea zilnic tăria lăudată de toată lumea.
Am văzut nenumărate fotografii în care Marilyn Monroe citeşte o carte deschisă cu ostentaţie către sfârşit. A fost o actriţă deosebită şi jucăria sexuală a boşorogilor şi tăuraşilor de la Hollywood, dar voia să pară o cititoare pasionată, o femeie instruită.
Fiecare actor de pe scenă are şi o faţă intimă, cu pete de întuneric, însă vrea să fie ţinut minte în cel mai luminos rol al său.
Ne compunem câte o poză cu care apărem în lume. Uneori ne încurcăm şi lăsăm perdeaua netrasă sau ne punem strâmb masca.
Adevărul este că suntem ceea ce vrem să fim, nu ceea ce ne împiedică să zburăm.
Aspiraţiile noastre ne definesc mai bine decât păcatele.

P.S. 1. Erorile din sistem mă împiedică să mai comentez pe blogurile prietenilor. O oră am încercat să scriu ceva în curtea lui Radu Vancu, dar n-am reuşit.
        2. Am văzut marile adunări organizate de cele două coaliţii politice care se vor duela la viitoarele alegeri. Niciun program economic sau social, nimic care să se adreseze inteligenţei omeneşti. Discursuri strigate, de urangutani care arătau că nu vor face nimic pentru noi, poporul umilit, dar sunt gata să-şi mănânce de vii semenii pentru a ajunge pe scaunele puterii. Şi era atâta poftă de mâncare - nu-i mai zic foame ! - în ochii celor adunaţi pe stadion, încât am înţeles, o dată în plus, că în ţara asta nu mai există nicio şansă ca valoarea şi competenţa să fie puse la locul lor.

8 comentarii:

Radu Vancu spunea...

Nu ştiu ce se întâmplă, îmi pare tare rău că vă dau atâta bătaie de cap. Puteţi eventual să-mi trimiteţi comentariile pe mail, şi le postez eu.

Aris spunea...

E greu sa supravietuim fara masca si cred ca doar nebunii isi permit sa nu o poarte atunci cand ies pe usa. Sunt unii care nu si mai cunosc adevarata fata si cu siguranta sunt participanti la adunarile mentionate in P.S-2.
Multa sanatate, domnule Tomsa!

Şerban Tomşa spunea...

Radu Vancu,
cum să-mi daţi bătaie de cap ? E o mare bucurie să vă citesc şi unul dintre motivele pentru care literatura mi se pare minunată este că existaţi şi scrieţi.
Voi încerca să comentez pe Facebook sau vă voi căuta e-mail-ul.

Şerban Tomşa spunea...

Aris,
aveţi dreptate. Ceea ce se uită este că masca exprimă mai mult decât ascunde.
Vă întorc cu drag urarea.

Anonim spunea...

comentez doar unde mă pricep și m-a deranjat: și de ce nu ar putea un oarecare individ să fie prolific în scris ȘI să consume zilnic whisky? n-a spus nimeni că termină sticla pînă la amiază. plus că: cei cu înclinație spre orice fel de uischi adică alcool dar și cu talent și care se țin de scris: nu-s plictisitori ca majoritatea prolificilor băutori de cafeaceai. da, trejii sunt, cei mai mulți, plicti.

Radu spunea...

Corect . Observ ca de mai bine de doua decenii politicienii nostri isi propun sa repare ce au facut rau cei de dinaintea lor . Si se afunda intr-o coruptie si mai mare . Program economic ? Pentru a distruge nu-i nevoie de vreun program .Totul curge de la sine ...

Şerban Tomşa spunea...

Thebendingrodriguez,
e o chestiune de nuanţe. Trebuia să scriu "în cantităţi mari". Oricum, vă împărtăşesc părerile şi nu sunt un dispreţuitor al whisky-ului. Scriitorul la care mă refeream este cerebral şi excelează prin luciditate.
Şi sunt de acord cu dumneavoastră : cei mai mulţi băutori de ceai şi cafea sunt cu totul neinteresanţi. În altă ordine de ide, băutura are un anumit efect asupra lui Shakespeare şi altul asupra unui scandalagiu. Vă dau dreptate şi aici. Cândva am scris un articol, postat pe blogul meu, "Băutura noastră cea de toate zilele", în care, veţi vedea, ne potrivim în păreri. :)

Şerban Tomşa spunea...

Radu,
văzând întâmplător căăştia care ies mereu în faţă au legături vechi între ei ( până şi Mărioara Zăvoranu se cunoştea cu Vadim ), mi-am dat seama că toţi au ieşit din subteranele comuniste. Noi nu avem capitalişti, avem comunişti ieşiţi de prin canale.