miercuri, 20 iulie 2016

Revista Argeș - 50

       La începutul luni iunie, revista Argeș a aniversat 50 de ani de existență. Este un eveniment cultural major care nu trebuie trecut cu vederea. Acțiunea literară recentă a revistei, emblematică pentru literatura română, este datorată în mare parte redactorului-șef Dumitru Augustin Doman. Argeș este o publicație de mare prestigiu, cu impact puternic în peisajul cultural, având colaboratori de anvergură artistică majoră și publicând texte care vor rămâne în istoria literaturii române.
      Argeș face parte din elita noastră literară. Cum a reușit acest lucru cu adevărat impresionant? O dată, datorită talentului și pasiunii cu care Dumitru Augustin Doman lucrează pentru fiecare nouă apariție. A doua oară, prin atitudinea imprimată de același scriitor, care promovează scriitorii români de valoare de pretutindeni. Având deschidere către universalitate, Argeș refuză provincialismul în care se complac alte foi, unde câțiva inși, în general mediocri ( căci asta e condiția mediocrului : neputința de a se deschide către valoare), se blagoslovesc și se elogiază în mod ridicol între ei, premiindu-se periodic unii pe alții. ( ”Mi-a venit iar rândul la premiu!” mă anunța, vesel, un grafoman care publică zeci și zeci de volume fără pic de har, la propria editură. Ca să fim drepți, la broșurile semnalate activează și doi-trei scriitori importanți, dar acțiunile lor sunt paralizate de forța grupului sortit să rămână pe veci o mică turmă locală.)
Argeș este o prelungire a legendelor literare de odinioară. Dacă Doman îți citește o carte și vede că ai valoare, te invită imediat să colaborezi, fără să te cunoască personal, oriunde te-ai afla. Spre deosebire, iarăși, de alții care îi ocolesc cu cu grijă chiar și pe cei mai valoroși autori din propria ogradă.
Fără Argeș am fi mult mai săraci spiritual.
Îi urăm revistei Argeș să nu-ți schimbe beneficul comportament cultural și să o ducă tot așa încă o mie de ani!

P.S. Ca să fim corecți până la capăt, mai sunt câteva reviste literare din orașele de provincie, cu o activitate literară la fel de înălțătoare ca a piteștenilor, încurajând tot ce înseamnă valoare literară : Ramuri, Vatra, Litere, Astra, Spații culturale, Sintagme literare, Oglinda Literară.

2 comentarii:

Laura spunea...

Ma bucur ca mai exista oameni cu astfel de inclinatii. Frumos!

Şerban Tomşa spunea...

Laura,
Există, dar sunt puțini. Cei de la Argeș, Vatra și Litere merită toate laudele.