luni, 11 iulie 2016

Circarii cu musca pe freză

Dacă Ronaldo nu s-ar fi accidentat, Portugalia n-ar fi câștigat Campionatul European.
Destul de tonți, francezii ăștia. Nu știau că, tamponându-l zdravăn, îl vor face pe Ronaldo erou și vor pierde și meciul. Totul a făcut parte dintr-un scenariu bine gândit. Ronaldo a ieșit și a intrat, s-a lamentat, a plâns precum un cunoscut scriitor când termină un roman și s-a lăsat cărat pe targă, ca Adrian Năstase după ce-și trăsese un glonț în canapea. Tot uitându-se după el și făcându-și procese de conștiință ( ca toți europenii, de!), adversarii au căzut într-o stare de toropeală din care nu i-a mai trezit decât golul lui Eder, în minutul 109. Era prea târziu, fiindcă francezii se pregăteau deja să meargă la culcare. Las la o parte faptul că portarul Lloris a fost serios zdruncinat cu un minut înainte, la o lovitură liberă dictată de arbitru împotriva cocoșilor, la un henț făcut de...portughezi. Dorind să organizeze cel mai prost Campionat European din istorie, oficialii au folosit arbitri nevăzători. Păcat că atacantul Eder n-a pus mâna pe minge în careul advers, că obținea precis un penalty!
Marile echipe au dispărut, dar câteva au avut un joc frumos : Croația, Italia, Spania, Islanda, Țara Galilor. Nu m-așteptam să câștige vreuna dintre ele, fiindcă de multă vreme nu triumfă cei mai buni ( vezi și Liga Campionilor, unde oficiază tot niște arbitri orbi!), ci șireții, șmecherii care știu să seducă destinul. În condițiile date, mă așteptam să învingă Germania. Dar ți-ai găsit! Au făcut francezii ce-au făcut și i-au păcălit pe nemți așa, ca la poker. Tot cu ajutorul unor arbitri care văd numai într-o direcție. În fine, era de așteptat ca portughezii să le facă gazdelor aceeași figură, cu o lovitură mișelească, un as de treflă scos din chiloți, după ce arbitrul îl ajutase pe portarul Lloris să-și zdrobească oasele în mod gratuit.
A fost cel mai straniu și mai slab Campionat European pe care l-am văzut : o selecție a valorilor inversată. Parcă totul s-ar fi desfășurat dinspre finală către început. Nu vreau să spun că România-Franța a fost adevărata finală, dar ce meciuri au oferit Croația, Italia și Islanda!  Pe măsură ce se încheiau confruntările, rămâneau echipe din ce în ce mai jalnice, dacă se poate spune așa.
În logica de mai sus, normal ar fi fost să se impună cea mai urâtă echipă a turneului.
Și așa s-a întâmplat.


Niciun comentariu: