luni, 26 iunie 2017

Liviu G. Stan despre Supraveghetorul și alte povestiri


           ”Iată un arsenal de proză scurtă care nu apare în orice zi în literatura noastră. Talentul masiv de romancier al lui Şerban Tomşa - un scriitor de o discreție aproape fantomatică - nu are nevoie de pledoarii suplimentare. Însă pentru consumatorii de filigran, „Supraveghetorul și alte povestiri” demonstrează cam ce poate ieși când te afli în posesia unei motricități stilistice care cunoaște în profunzime arta arborescenței. ”Supraveghetorul”, povestirea-locomotivă daco-romană care deschide volumul, întrețese impresionant, prin internalizarea în narațiune a palierelor istoriografice, vâltoarea neguroasă kadariană a cadrului istoric mitogenetic, construită într-o intrigă polițistă pe un fel de „legislație a blestemului”, cu o intonație „indigenă” a fluxului narativ, ducându-te cu gândul la relatările amazoniene extracorporale ale „Povestașului” machiguenga al lui Llosa sau la „Rădăcinile” lui Alex Haley. Simbioza asta e chestie a naibii de grea în proză, dar trebuie să scrii o proză plină de riscuri ca să o înțelegi așa cum trebuie ea înțeleasă. După ce ați epuizat acest mix de thriller-metempsihoză, punteți-vă tricoul cu Donald Barthelme și John Cheveer, căci în partea secundă a cărții vă așteaptă o listă de clip-uri excelente, micuțe proze-fulger în al căror desfășurător tehnic găsim izbucniri de irrealistic fiction și o porție zdravănă de mușcături satirice, absurd noir și melancolii imperiale. A se cumpăra de la Bookfest, neapărat.”
                           (prezentare făcută pe Facebook)

2 comentarii:

Unknown spunea...

Excelentă prezentare! Ar fi fost tare bună pe coperta cărții. La următoarea carte să-l rogi pe Liviu G. Stan să-ți faca prezentarea și o să vinzi foarte bine!

Şerban Tomşa spunea...

Dan,
Liviu G. Stan e un mare scriitor și mă bucur nespus că îi plac paginile mele. Suntem prieteni pe Facebook și această prezentare a fost o surpriză mai mult decât frumoasă. Nu suntem îndeajuns de apropiați pentru a-i putea cere ceva. De altminteri, n-am cutezat niciodată să rog pe cineva să-mi facă o prezentare. Călin Andrei-Mihăilescu s-a oferit să mă ajute la Ghețarul, iar în rest am pus texte scrise de mine.