vineri, 8 mai 2020

A noua scrisoare de la Manuel Angelescu


În căutarea fericirii

George Sanders, un faimos actor englez, s-a sinucis in 1972 intr-un hotel din Barcelona sia lasat un bilet in care isi motiva gestul: "Draga lume, plec pentru ca ma plictisesc. Simt ca am trait destul de mult. Va las cu grijile voastre in aceasta hazna dulce. Mult noroc!" Viata ii oferise tot ce-si dorea si, inainte de a implini 66 de ani, era prea plictisit ca sa traiasca astfel. La polul opus, curentul minimalist ne indeamna la simplitate si la valorile esentiale: „Nu lasa societatea de consum sa te consume!” , "Iubiti oamenii si folositi lucrurile, pentru ca invers nu merge niciodata!". In campania prezidentiala din 1968, Robert Kennedy si-a incheiat discursul cu fraza: “Produsul national brut masoara totul, cu exceptia lucrurilor care fac viata sa merite traita.”Intre austeritate si acumularea avida de bunuri, oamenii, de cand se stiu, isi incep si isi sfarsesc zilele in cautarea fericirii. Rareori afirma ca au gasit-o si nu sunt prea siguri de asta. Viata ne ofera, mai degraba, doua moduri de a fi nefericiti: avand tot ce vrem si neavand ce ne dorim.
Maestrulspiritual Vivekananda (1863 –1902), care a purtat mesajul Indiei traditionale in Statele Unite, a facut o observatie profunda: „Viata sociala in Occident este precum un hohot de ras; dedesuptul lui, insa, se afla un adevarat planset,tristete adanca si suferinta. Veselia oamenilor si frivolitatea sunt doar de suprafata. In India, tristetea si suferinta sunt la suprafata, dar dedesuptul lor este detasare, bunatate si compasiune.
Filozoful mistic Filon, din Alexandria Egiptului antic, intelesese inca de pe vremea lui problema spinoasa a fericirii: "Fii bun, pentru ca toti cei pe care ii intalnesti au de dat o lupta grea". De atunci si pana in zilele noastre, generalul uman nu s-a schimbat, iar fericirea a ramas o preocupare primordiala a vietii. Desi o cautam, se pare, insa, ca ne intoarce spatele.
Dan Gilbert, psiholog la Harvard, spunea intr-o conferinta TED din 2004 (The surprising science of hapiness): "De la studii in natura la studii de laborator vedem ca pierderea sau castigarea alegerilor, pierderea sau dobandirea unui partener romantic, obtinerea sau nu unei promovari, trecerea sau picarea unui examen la facultate si asa mai departe, au mult mai putin impact, mai putina intensitate si mult mai putina durata decat se asteapta oamenii sa aiba. Un studiu recent despre traumele majore din viata, sugereaza ca daca trauma a avut loc cu mai mult de trei luni in urma, cu doar cateva exceptii, nu are niciun impact asupra fericirii noastre." Merge chiar mai departe: "Iata doua scenarii diferite: Unul dintre ele este sa castigati la loterie, asta inseamna cam 314 milioane de dolari. Iar celalalt este sa deveniti paraplegici. Exista date despre aceste doua grupuri de oameni, despre cat de fericiti sunt: la un an dupa ce nu-si mai pot folosi picioarele sau dupa ce au castigat la loterie, paraplegicii si castigatorii sunt la fel de fericiti." Singura observatie pe care as face-o eu este inlocuirea concluziei finale cu inversa ei: "sunt la fel de nefericiti."Psihologia pozitiva, literatura motivationala si metodele tot mai variate de autodezvoltare, incearca sa ne ajute. Daca, totusi, ramanem lucizi si sinceri cu noi insine, ele nu reusesc sa ne rezolve problemele mai mult decat reuseste un orb sa conduca alti orbi, pentru ca tot la nefericire ne intoarcem.
Joe Vitale, un personaj din cartea si filmul "Secretul", care a scris despre traditia hawaiiana kahuna si a colaborat cu vestitul psiholog Ihaleakala Hew Len, povesteste in cartea sa, Zero limite: "Noptea trecuta am stat de vorba la telefon cu un autor de succes si guru cunoscut. Fusesem un fan al sau timp de ani de zile. Ador toate cartile lui, sunt un mare admirator al mesajelor transmise de el. Pentru ca si lui ii plac cartile mele, am facut cunostinta si am discutat. Dar am ramas socat de ceea ce vorbeam cu el. Acest expert in dezvoltare personala mi-a spus povestea oribila a ultimilor sai ani. Ajunsese victima abuzurilor comise de o persoana iubita. In timp ce vorbeam, m-am gandit cum poate spune ca este o victima, pentru ca mesajul sau principal vorbeste despre asumarea responsabilitatii pentru propria viata.Pentru prima data am realizat ca aproape toti – inclusiv expertii care ii invata pe altii cum sa traiasca, inclusiv eu – habar nu au ce fac. Tuturor le lipseste o piesa din puzzle. Ajung intr-un punct cand cred ca tot ce a functionat in situatiile trecute de criza va functiona si in cele viitoare, si va functiona la fel pentru toti. Dar viata nu e chiar asa; suntem diferiti si existenta ni se schimba mereu. Cand te gandesti ca ai scos-o la capat, apare iar o problema si lucrurile scapa de sub control."
In catea Reantoarcerea la sacru,un psihiatru extrem de motivat, care a cautat intelepciunea prin toate colturile ezoterice ale lumii, Carlos Warter, povesteste si el:"O lectie importanta pe care am primit-o atunci si care avea sa-mi modeleze destinul s-a petrecut, in mod ironic,  acasa la unul dintre profesorii mei. Intr-o seara, fusesem invitat la masa la el. Gazda mea era un psihiatru celebru, ale carui publicatii aveau rasunet international. Ii citisem cartile inca din Chile. Descoperirile si articolele sale pareau sa transforme domeniul respectiv. Ma asteptam sa luam masa cu restul familiei, dar cand am sosit, erau puse numai doua tacamuri pe masa destul de mare din sufragerie. In America de Sud, mesele de seara sunt ocazii sociale de a cunoaste oameni si a discuta afaceri, si de aceea am crezut ca o masa in doi va fi cam posomorata. Profesorul pregatise el insusi mancarea, care era simpla si nepretentioasa. Dupa ce a adus mancarea a deschis o sticla de whiski si s-a pornit pe relatat mizeriile vietii lui. In timp ce beam impreuna, mi-a spus ca sotia lui se intalnea cu un alt barbat. Fiind un gentlemen din Boston, bunul doctor a fost de acord sa locuiasca mai departe cu ea, dar in dormitoare separate. Fiica sa era dependenta de droguri si locuia pe strazile din cartierul High-Ashbury din San Francisco. Fiul sau plecase in Canada ca sa evite incorporarea in timpul razboiului din Vietnam.  Familia nu mai avea nici structura, nici centru.Am ramas peste noapte acolo. M-a condus la etaj si mi-a spus: 'Poti ramane in camera asta, daca vrei.''Camera' era un apartament minunat, cu o baie enorma si tot felul de detalii frumoase. Desi eram obosit, n-am putut dormi. M-am uitat prin fereastra din dormitorul acestei case splendide. Am ramas trei ore in sir si m-am gandit la omul celebru care locuia in aceasta casa mare si tacuta. Pentru o asemenea viata ma pregateam oare?"
Lucrurile se complica mai mult daca luam in considerare si criticile aduse gandirii pozitive. Am ales un exemplu care ar trebui sa ne dea de gandit:"Psihoterapeutul german, dr. Giinter Scheich, a fost unul din putinii care a indraznit sa critice aceasta tehnica de gandire. El a scris o carte intitulataGandirea pozitivaimbolnaveste, in care documenteaza suferintele unor 'ganditori pozitivi'. Punctul esential in critica 'gandirii pozitive' este promisiunea acesteia de a putea atinge, cu ajutorul programarii gandurilor, o stare de armonie continua, senzatii nealterate de fericire si o sanatate mai buna. Pentru a atinge acest tel, sentimentele 'negative', precum tristetea, teama, ura sau dispretul, trebuie combatute. In schimb, realitatea demonstreaza ca omul nu poate opri cu nici un chip 'suisul si coborasul' sentimentelor sale. Emotiile de baza nu sunt lipsite de insemnatate pentru viata omului. Cine se luptain permanenta cu ele, se imbolnaveste. Studiileintreprinse arata ca o gandire pozitiva exagerata ofera de fapt o sursa de alimentare pentru gandurile negative. Ele pot deveni extrem de puternice in mintile 'ganditorilor pozitiv', punand in miscare un cerc vicios, care poate produce daune sufletesti grave."
    Suntem, deci, suficient de realisti incat sa recunoastem ca fericirea pe care o cautam in exterior sau prin mijloace artificiale, ne scapa printre degete?Si daca nu am obosit cautand-o, sa ne gandim ca trebuie sa schimbam abordarea, ceva de genul in care Dumnezeu ii raspunde lui Neal Donald Welsh, in volumele sale intitulate Conversatii cu Dumnezeu: "Nu veniti catre mine cu mintea, veniti pe cararea inimii voaste!" Si sa ne mai intrebam, la sfarsit, daca exista oameni care au atins fericirea deplina, acea stare indescriptibila. Vom vedea ca exista.
Deocamdata, sa reflectam la vorbele un batran indian american:“Nu ma intereseaza unde locuiesti si cati bani ai, nu ma intereseaza cine esti si cum ai ajuns aici. Vreau sa stiu daca poti sa ramai singur cu tine insuti si daca-ti place cu adevarat propria companie in clipele de singuratate. Vreau sa stiu ce te sustine din interior atunci cand toate celelalte se prabusesc.” 


Niciun comentariu: